Tovade höstlöv


Höst, mörker och kyla. Men också en tid då det är lätt att inspireras av naturens färgprakt, med höstlöv som skiftar färg. En hundpromenad ledde till en tanke om att tova handledsvärmare i formen och med färgerna av ett höstlöv. Både värmande och uppiggande i höstkylan.

Jag gjorde två enkla lövformade mallar för att ha en kontur att följa och la ut två lager merinoull i olika nyanser av grönt och rött. Ovanpå det la jag ut glansiga effektfibrer (såsom bambu, soja och silke) i olika färger. 

Efter en del rullande, gnuggande och knådande med varmt vatten tvål hade jag två tovade höstlöv som krympt ner till en lämplig storlek att vira runt en handled.

Jag är riktigt nöjd med resultatet, men har ännu inte kommit mig för att sy fast knappar och göra knapphål i dem. Jag fick nämligen lite beslutsångest kring om de verkligen ska bli handledsvärmare eller användas till något annat. Kanske kommer de ännu mer till sin rätt som dekor på något annat tovat, t.ex. som ett hängande lock på en tovad svart väska…? Eller kanske behöver jag helt enkelt tova fler höstlöv. 🙂


IN ENGLISH 

Felted autumn leaves

The autumn has brought colder weather and fewer hours of daylight, but is also a season when it is easy to become inspired by the amazing array of colours in leaves. A walk with one of our dogs lead to an idea about wrist warmers, in the shape and colour of autumn leaves.

I made simple templates in the shape of a leaf, to get a contour to follow when laying out the wool. I used different shades of green and red merino and, on top of that, various embellishment fibres in different colours. Then I felted it all together, until it had shrunk down to a size suitable to wrap around a wrist. 

I’m really pleased with the result, but haven’t gotten around to adding buttons and buttonholes yet. And that’s partly beacause I suddenly felt undecided about whether or not these should become wrist warmers. Perhaps they would look even better as a decoration on something else felted, such as a flap on a felted black bag…? Or perhaps I just need to felt some more autumn leaves… 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tovade höstlöv

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Beautiful fall leaves! You could make a door wreath. Something I’ve been wanting to do on my list. But I do like the idea of the decoration on a black purse. I think you need to make more. 🙂

 2. zararooke skriver:

  Yes! Many more – and in different sizes too! A door wreath of felted leaves is a really nice idea. 🙂

 3. Annie and Lyn skriver:

  They are beatiful and yes, I could see them on a black purse! If you were brave enough to make them bigger, wouldn’t they make lovely cushions?

  • zararooke skriver:

   Many thanks! 🙂 Actually, sewed on to a black felted cushion would make them quite an eye catcher in our sofa. That’s a really good idea. They are about 19 cm x 28 cm (7,5 in x 11 in) and would fit nicely diagonally on a square cushion… 🙂

 4. zedster66 skriver:

  They are gorgeous, Zara 🙂 I like the leaves too (when I collect leaves, I forget about them, and find them brown and crumbled!) I like Lyn’s idea, you could make two huge ones, sew the edges and stuff to make a leaf shaped cushion!

  • zararooke skriver:

   Thanks for putting colour in my felting Zed! These leaves just wouldn’t be the same without all those embellishment fibres I got from you. A maple leaf cushion, in autumn colours, would be fun to make…. Perhaps even with a dash of orange in there… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s