Barnens studstovade matta


THE KIDS´ TRAMPOLINE-FELTED RUG

I somras passade jag på att tvätta en del ull utomhus. Jag hittade ett ypperligt kar med en kran i botten på auktion, som passade perfekt till att sänka ner en nätkorg med ull i. Sedan gällde det att försöka torka ullen mellan alla regnskurar. Det blåste ofta en del också och då insåg jag att barnens studsmatta, med skyddsnät runt, var ett bra ställe att lägga ut ullen.

During the summer, I washed a lot of fleece outdoors. And then came the challenge of drying it in between the frequent rain showers. As it was also often quite windy, I realized that the kids´ trampoline, with a security net around it, was a good place to dry fleece.

När ullen låg där på studsmattan blev barnen påminda om förra sommarens projekt, då vi testade att tova på studsmattan. Och det ville de göra om. Så jag plockade fram en massa ull och gav dem fria händer. De började med att lägga ut kardad ull på ett gammalt lakan, blötte ner det och la ut ett mandalainspirerat mönster med garn.

When I had fleece on the trampoline, the girls were reminded about last year´s summer project, when we felted fleece on the trampoline. And they wanted to do that again. So I brought out a couple of boxes and paper bags with raw fleece and carded wool, and left them to it. They started by laying out carded wool on an old sheet, wet it down, and laid out a mandala-inspired pattern with yarn.

Sedan fyllde de i mönstret med råull i olika färger. Svart ull från vår Klövsjöbagge, brun ull från Härjedalsfår, vit ull från korningsfår (Svea) och gråa lockar från Gotlandsfår.

Then they filled in the pattern with raw fleece in different colours, from different Swedish breeds of sheep.

Allt blöttes ner med varmt vatten och såpa och sedan vidtog en del rullande och väldigt mycket studsande. Även jag var tvungen att klättra upp på studsmattan och hoppa lite, men barnen gjorde det mesta av arbetet själva.

Everything was wet down with hot water and soap, and then followed some rolling and a whole lot of bouncing. Even I had to climb up on the trampoline and jump a little, but the kids did most of the work themselves.

Det blev en riktigt fin matta. Den har några svaga partier om man tittar på undersidan, men det går att fixa med tovningsnål eller möjligtvis några förstärkande stygn.  Barnen är i vilket fall väldigt stolta och nöjda. Studsmattor är helt klart användbara till mycket. 🙂

It turned into a really nice rug. There are some weak spots, if you look at the back, but that can be fixed with a felting needle and perhaps a strengthening stich here and there. The girls are, anyhow, very proud and pleased over their rug, and trampolines are obviously very useful for various purposes. 🙂

Annonser
Det här inlägget postades i Tova, Ull och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Barnens studstovade matta

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  It is gorgeous! The girls did a great job (with Moms help). Great exercise coupled with creativity a wonderful combination! Did the sheet felt to the wool? Or is the backing strictly wool?

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! The girls really did do most of the planning of the layout and work themselves, with just a little advice from me know and then. We just used the sheet to roll everything up, and an old shower curtain on top during the wetting down and first rubbing. So it is just wool straight through. Sewing on a backing of sturdy fabric could be another option, to secure it even more.

 2. Lyn and Annie skriver:

  Wow! Beautiful rug! Clever girls and they must be very fit to do all that jumping.

 3. zedster66 skriver:

  That is brilliant! It looks like it was fun to make too 🙂

 4. zararooke skriver:

  It was definitely fun watching them make it! 😉

 5. Lilly L skriver:

  Alltså ååh 😍😍😍❤️🙏 Så himla fin! Snubblade in här genom Pinterest, genom en delning från”WordPress”?!? du gjort om dom snygga betongplattorna med bla djurspår. (Mkt snygga dom med btw, och roligt att även kalkonerna får vara med på ett hörn☺️😜).
  Men va ju tvungen att följa dig på Pinterest samt kika runt mer här. Å fann då detta. Såå smart med studsmattan i bägge fall. Blir sugen på att prova själv med min dotter(också född -09,) samt kanske flirta med min mammas grannar som har får☺️

  Mvh Lilly

  • zararooke skriver:

   Tack! ☺️ Så roligt att höra att du blir inspirerad att prova! Studsmattor och barn är helt klart fantastiskt roliga tovningsredskap! 😊 Jag hoppas verkligen att du testar detta i sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s