Eco printing


Förra sommaren experimenterade jag lite med en teknik som kallas eco printing, som kan beskrivas som en kombination av växtfärgning, tryck och batik. Tekniken utvecklades ursprungligen i Australien av India Flint, som började sina experiment med eukalyptus.  Därifrån har det spridits över världen, där många har vidareutvecklat egna metoder och breddat kunskapen om vilka växter som går att använda. I sin enklaste form används järnskrot som får ligga och rosta i vatten. Tyger och/eller blad doppas i rostvattnet, rullas ihop hårt och kan sedan ångas eller kokas, det sistnämnda gärna i ett växtfärgsbad. Järn (och andra metaller) har länge använts för att beta garn och tyger inom växtfärgning, men reagerar även med tanniner och andra kemiska substanser i växter vilket ger avtryck från bladen på tyget.

Last summer, I did some experimenting with a technique called eco printing, which can be described as a combination of plant dyeing, printing and tie-dying. The technique was originally developed in Australia by India Flint, who began her experiments with eucalyptus. From there it has spread over the world, where many have developed their own methods and broadened the knowledge on which plants that can be used. In its simplest form, scraps of metal containing iron are used to make rusty iron water. Fabrics and/or leaves are dipped in the rusty water, rolled into tight bundles, and can then be steamed or boiled, where the latter can be done in a plant dye bath. Iron (and other metals) has long been used to mordant yarn and fabrics in natural dyeing, but iron also reacts with tannins and other chemical substances in plants, leaving prints of the leaves on the fabric.

Ingredienser: rostvatten skapad av en gammal hästsko, blad från trädgården samt tyg. / Ingredients: rusty water made with an old horseshoe, leaves from the garden and fabrics.
 
Vår gamla vedeldade vattenvärmare med skorsten är perfekt till det här. En tvättpåse med växter får sjuda med i vattnet medan knytena först ångas för att sedan växtfärgas i vattnet på slutet. / Our old firewood water heater with a chimney is perfect for this. A washing bag with plants are boiled in the water while the bundles are first steamed and then dyed in the plant dye bath at the end.

 

Resultaten kan vara svåra att förutsäga eftersom det påverkas av så många faktorer, men det är också det som är tjusningen och väcker lusten att fortsätta experimentera med tekniken.

The results can be difficult to predict as they are dependent on so many factors, but this is also part of the fun and incentive to continue experimenting with the technology.

Svagt rostvatten ger svagare men mer färggranna tryck, som påminner om akvarellmålningar. / Weaker rust water produces weaker but more colourful prints, similar to watercolor paintings.
 
Starkare rostvatten ger tydligare och svartare tryck, med mindre färg. / Stronger rust water produces clearer and darker prints, with less color.
 
Eco Printing är ett kul sätt att liva upp gamla kläder – ingen i familjen har några helvita t-shirts kvar i garderoben efter mina experiment… Ränderna är en batikeffekt från snöret som rullen knöts ihop med. / Eco Printing is a fun way to revive old clothes – no one in the family has any white t-shirts left in the closet after my experiments. The stripes are a tie-dye effect from the string used to tie the bundle
 
Tydliga tryck med mörka kanter runt bladen och där olika växter gett olika färger. / Clear prints with dark edges around the leaves and where different plants have given different colors.
 
Tekniken fungerar även på andra material som t.ex. akvarellpapper. / The technique also works on other materials, such as water color paper.

En del svampar används också till färgning, av framför allt garn, och jag råkar ha gjort mitt examensarbete inom biologi på just svampsläktet Cortinarius (spindelskivlingar) som innehåller flera arter som är erkänt bra färgsvampar. Bland spindelskivlingarna finns även några av våra mest giftigaste svampar, så här bör man ha en viss kunskap och försiktighetstänk! Men jag kunde inte låta bli att även testa eco printing med några av dessa skönheter när de dök upp i höstas.   

Some forest mushrooms are also used for dyeing, mainly yarn, and I happen to have done my masters degree work in biology on the genus Cortinarius, which contains several species that work well for dyeing. Among the Cortinarius are also some of our most poisonous mushrooms, so here you need to have certain knowledge and take caution! But I couldn’t resist testing eco printing with some of these beauties when they popped up last autumn.

Olika arter av spindelskivlingar med sina vackra blodröda, roströda, orangea eller gula skivor. / Different species of Cortinarius with blood red, rusty red, orange or yellow gills.

Olika arter av spindelskivlingar ger olika färger.  Avtryck på tyger av bomull, ull och siden. / Different species of Cortinarius give different colours. Prints on cotton, wool and silk fabric.
En spännande kombination av avtryck av blad, svampar och rostiga föremål. / A fun combination of prints from leaves, mushrooms and rusty items.

Idag hittar man mycket information på nätet och det var där jag började och sedan provade jag mig fram med en rostig hästsko och de växter jag har tillgång till här. För den som vill veta mer om eco printing kommer länkar nedan till några inspirerande hemsidor.

Nowadays there is a lot of information to be found on the internet and that is where I started. And then I just simply began experimenting with a rusty horseshoe and the plants I have access to here. For those who want to know more about eco printing, there are links below to a couple of inspiring websites.

The School of Nomad Arts

Made By Barb 

Gaia´s Echo

Gumnut Magic

Detta inlägg publicerades i eco printing och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Eco printing

 1. Irene Holmgren skriver:

  Oj vad läckert! Riktigt fina avtryck 👏👏👏

  Skaffa Outlook för Android

  ________________________________

 2. Marilyn aka pandagirl skriver:

  You’ve gotten some beautiful results!

 3. Fiona Ferguson skriver:

  Hi Zara, this is amazing – I have never seen anything like it before!
  I’d really like to try this process; what’s the best way to make the rusty water? Many thanks, Fiona

 4. Karin Samuelsson skriver:

  Så fina tryck.
  Upplever dock att med mycket rost i vattnet blir tygen oxå mer rostfärgade. Hur undviker du detta?
  Mvh Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s