En hatt utan brätte


Jag har en brun jacka – och då behöver man ju en brun hatt. En mycket bra ursäkt för att tova en till hatt! Denna gång tänkte jag prova att vika upp kanten istället för att göra ett brätte. Tillvägagångssättet är i övrigt detsamma som för de hattar jag tovat tidigare (Hattar tovade på linnetyg; En tovad hatt i rätt storlek). Jag började med att nåltova fast ull på ett rakt och ett runt stycke linnetyg. Min ursprungliga plan var att även tova fast en spets längs kanten, men den lossnade under våttovningen.

20140309-205814.jpg

Den justerade planen blev då att istället tova in spetsen i ett stycke med vitt ull. Den kunde jag sedan nåltova fast runt hatten, innan jag vek upp kanten och nåltovade fast den också. Jag funderade på att klippa kanten rak, men jag tycker det är lite charmigt med den ojämna kanten.

20140309-210100.jpg

En hatt utan brätte är väl i princip en mössa? I vilket fall tål den mer ovarsam hantering (som att tryckas ner i en axelväska när man inte har den på sig ) jämfört med en hatt. Men jag saknar något på den. Kanske behöver den ändå en stor, blaffig tovad blomma eller nå’t på sidan för att riktigt komma till sin rätt. Då skulle den nog bli uppgraderad till hatt igen. Jag ska fundera på saken – och på om det är en praktisk mössa eller en stilig hatt jag behöver.

20140309-210837.jpg


IN ENGLISH

A hat without a brim

This hat was made using the same method as I have used earlier (see links below). In short, I needle-felt wool to linnen fabric and then wet-felt the hat into the desired shape and size. The difference this time was that I folded up the edge instead of making a brim. My initial plan was to also felt in some lace, but it detached during the wet-felting. Instead, I felted it into some white wool as a seperate piece. I attached the white felt to the hat by needle-felting, and finally folded up the edge and needle-felted that too. I still have not decided whether to leave it like this (simple and able to tolerate rough handling), or if it needs a big felted flower on the side.

Links to previous posts on hats:
Hattar tovade på linnetyg
En tovad hatt i rätt storlek

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s