En tovad hatt med knorr


Jag tänkte att jag skulle tova en hatt även till sambon, eller kanske något som mer liknar en mössa. Och öronlappar fyller ju en viss funktion. Så när han åkte iväg på ripjakt över en helg satte jag mig och skissade på en ny skapelse.

Jag ritade en hattform med öronlappar och kunde inte låta bli att lägga till en tut i toppen. Sedan la jag till en ”krympmån” runt om. Jag brukar räkna med en krympning på ca 30%. När jag sedan skulle rita av formen på en bit kartong så beslöt jag mig för att förlänga både öronlapparna och tuten i toppen ytterligare. Lite roligt måste man väl få ha när man ändå är igång och experimenterar.

20140317-132300.jpg

Jag la på två lager ull (i olika fiberriktningar), ett glesvävt bommullstyg (för extra stadga) och sedan ytterligare två lager ull, på båda sidor om kartongen (med ull vikt över kanten). Sedan blötte jag ner allt med ljummet vatten och såpa och masserade och bearbetade ullen tills den dragit ihop sig ordentligt kring kartongen.

20140317-133056.jpg

Jag klippte upp ullen längs kanten av den nedre halvan av formen, tog ut kartongen och jämnade till formen med sax. Sedan fortsatte jag tovningen och valkningen i växelvis hett och kallt vatten tills den krympt till lämplig storlek. Jag rullade ihop tuten i toppen och klämde fast den med klädnypor och så fick den hänga tills den torkat.

20140317-133841.jpg

Jag tycker det blev en riktigt rolig skapelse. Den ska nog få lite dekor också. Kanske några gröna blad och snirklar på öronlapparna? I vilket fall har jag lovat sambon att jag kan knyta en stor orange rosett i knorren på toppen om han vill ha den på sig under älgjakten. Det återstår att se om han nappar på det erbjudandet.

20140317-134437.jpg


IN ENGLISH

A hatt with a swirl

A wet-felted hat made with a flat resist (cardboard). I drew a hat shape and added about 30% (in size) to account for shrinkage. I used four layers of wool on each side of the resist, with cotton fabric in the middle of the wool layers (for extra strength). When the wool had felted tightly around the resist, I cut it open, removed the resist and continued the felting until it had shrunk to an appropriate size. The hat was hung to dry with the swirl on the top held together with clothes pegs.

I am quite pleased with the result and now trying to decide how to decorate it. Perhaps with some felted green leaves and swirls on the earflaps? I will return with another post when it is completely finished.

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s