Tovning med kulor


Jag har sett flera exempel där folk använt glaskulor för att skapa olika former i tovad ull och blev sugen på att prova. De flesta verkar svepa in kulorna i stycken av tovad ull och knyta med tråd eller använda små gummiband för att hålla dem plats, varefter de fortsätter att tova och valka ullen. Sedan klipps ett hål så att man kan ta ut kulan och ullen som låg runt kulan ser ut som en liten skål. Ett bra exempel på det finns här.

Jag valde en lite annorlunda metod, utan gummiband (som jag antar är svåra att få ut när man tovat klart). Eftersom glaspärlor med all säkerhet vill glida runt i ullen under tovningen började jag med att tova ull runt kulorna, först med tovningsnål och sedan våttovning för att få dem fastare. Till det tog jag färgad ull, i grönt och rosa. Sedan tovade jag två platta stycken av grå gotlandsull.

20150131-011218.jpg

Jag la kulorna mellan de två tovade styckena, tillsammans med lite mer kardad grå ull och började med att nåltova lite runt kulorna. Sedan våttovade jag alltihop med varmt vatten och såpa.

20150131-012245.jpg

När det torkat var det dags att klippa ut kulorna och se vad resultatet blev. Oerhört spännande. Och ja, det blev ungefär som jag tänkt mig. Små kratrar med färgglada insidor. Kul, tyckte jag.

20150131-012829.jpg

Sambon tittade dock lite skeptiskt på mitt alster och undrade vad man skulle ha den till (en inte helt ovanlig fråga). Han förstod inte alls tjusningen med att kunna göra färgglada kratrar av ull. Nu är ju det här bara en provbit för att testa metoden, så därmed har den redan uppfyllt sitt syfte. Men visst skulle man kunna göra en lite udda handledsvärmare eller muggvärmare av den…? Fast min oförstående karl tyckte det såg ut som om den drabbats av någon mystisk sjukdom. Humpf! Nåja, jag tyckte i alla fall att det var lite kul.

20150131-014408.jpg


IN ENGLISH

Felting with marbles

I have seen several examples of marbles being used in felting. Most often, the marbles appear to be tied into pre-felt, with string or small rubber bands, before the felting and fulling is completed. I wanted to try felting with marbles, without using rubber bands (which I assume are difficult to get out afterwards).

I started by felting wool around the marbles, and sandwiched these between two layers of pre-felt and some extra carded wool. To hold them in place, I needle-felted a little around each marble. Then I wet-felted the whole bundle. When dry, I cut holes and removed the marbles. This was a very exiting part, as I was not sure what they would look like inside. But I was really pleased with the result, and they turned out as I had hoped. Little colourful craters of wool.

My mate, however, couldn’t quite see the beauty in this and asked, as he has done so often before, what it was good for. Well, this was only a sample to try out the method, so in that sense it has already fulfilled its purpose. But I guess it could be turned into a slightly odd looking wrist warmer or mugg warmer…? That is when my completely unappreciative man pointed out, that it looked like it had caught some strange disease… Humpf! Oh, nevermind. I still think it looks quite fun.

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Tovning med kulor

 1. shepherdessann skriver:

  Husbands don’t always get it. I like them.

  • zararooke skriver:

   Thanks! 🙂 I guess that is one of the reasons we need forums like The Felting and Fiber Studio – to find like-minded people who do understand. 😉

 2. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  It is great fun felting with marbles. What do men know? 🙂 Try using them on a vessel and leaving a few in. It makes for an interesting vessel.

  • zararooke skriver:

   Yes, I did consider leaving a few in, but they did not feel very secure in place. That would probably work better with glas pebbles with a flat bottom. And I can already picture that on a vessel. Perhaps even a large vessel made into a lamp shade… Thanks for the tip! 🙂

 3. zedster66 skriver:

  It turned out great, Zara 🙂 You can just make felt balls or pebbles to leave in, too.

  • zararooke skriver:

   Thanks! Yes, various types of bubbles and craters warrants more experimenting on my behalf. This was fun! Tempted to try to make a moon-like ball-shaped lamp shade with craters in white wool… 😉

 4. Pingback: En måne av ull | Min kreativa sida

 5. Mona skriver:

  En fatastisk god ide 🙂 Takk for at du deler dine fantastiske eventyr med ULL! Jeg er ganske ny på tovning så jeg er glad jeg fant din blogg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s