Hur man tovar en fäll av råull


Äntligen har sommarvärmen kommit även till Jämtland! Då får man passa på att tova utomhus, och ta sig an ullen som klipptes i våras. Vinterull, som klipps på våren, anses ofta vara av sämre kvalitet jämfört med ullen som växer fram när fåren går ute på bete och klipps på hösten. Den kan kännas tjock och tovig och vara full med halm och hö, men det kan ändå vara värt att ta rätt på de bättre partierna om man vill tova fällar. Vinterullen håller nämligen ihop på ett annat sätt än sommarullen, och har man tur kan man hitta riktigt fina, sammanhängande sjok som inte är alltför skräpiga. Till den här tovade fällen har jag använt rå (otvättad) ull klippt i våras, från mina egna och grannens får. En härlig blandning ull med stor variation från lantraskorsningar och Sveakorsningar.

20150821-123457.jpg

Det finns säkert många olika sätt att göra det här på, men jag tänkte i alla fall visa hur jag gör. Grundprincipen är rätt enkel: man lägger lockarna nedåt och de klippta ändarna uppåt, täcker dem med kardad ull och tovar ihop de klippta ändarna med den kardade ullen. Det man vill uppnå är en tovad undersida och en lockig ovansida. Jag har tidigare tovat hela fällar, alltså en hel klippt fäll från ett får. En utmaning är att ullen gärna glider iväg åt alla håll och kanter när man blöter ner den, innan man hunnit tova ihop den. Då kan man få ett ojämnt resultat med tunnare partier, eller rent av hål där ullen inte hänger ihop. Därför beslöt jag mig för att prova att tova ullen i en ram – och det tycker jag underlättar processen avsevärt.

Jag råkade ha en ram (80cm x 100cm) med ett svetsnät i botten, som jag har gjort för att sortera ull i (som ett stort såll som släpper igenom skräp). I den lägger jag en bit bubbelplast som räcker över kanterna. Utöver det använder jag en bit tyll när jag blöter ner ullen, en liten vattenkanna med stril för att hälla vatten, några tovningsredskap (i mitt fall en kruskavel och ett burklock med pålimmade glasstenar), en gardinstång (ett kvastskaft eller annan rak pinne går utmärkt), något att binda med (elastiska nylonstrumpor är riktigt bra till det) och såpa eller tvål. Om ullen känns riktigt fet kan man ta till diskmedel, men ullen kan kännas rätt torr och sträv efter det. Ibland kan det vara bra att ha kvar lite smutsavvisande lanolin i fällen. Men det är en smaksak.

20150821-123517.jpg

Till just den här fällen använde jag ull från 7 olika får. Jag plockade ut sammanhängande stycken och la dem med lockarna nedåt (mot bubbelplasten i botten på min ram) och de klippta ändarna uppåt. Givetvis kan man göra det här med bara en fäll från ett får, men det är rätt kul att blanda lite. När jag gjorde den här fällen var mina barn med och bestämde var jag skulle lägga ullen och de är modigare än mig vad gäller komposition. 😉

Man får göra en avvägning vad gäller skräp i ullen. Man vill ju inte pilla för mycket med den innan – lockarna ska inte tesas (dras isär), utan hålla ihop så mycket som möjligt. En del skräp lossnar under processen, eller kan skakas ur när fällen är klar och torkad, men en del kan bli fasttovat. Det blir en avvägning mellan hur skräpig ull man kan ta med, tiden man vill lägga ner på att få bort det och hur mycket skräp man kan leva med i den färdiga fällen.

När ramen är full lägger jag ut två tunna, men heltäckande, lager kardad ull i olika riktningar. Till den här fällen använde jag runt 100g kardad ull. Sedan lägger jag på tyllen, trycker ner ullen med handen och häller på varmt vatten. Ullen ska bli genomfuktad men inte flyta runt i för mycket vatten, och man ska pressa ut luft så att ullfibrerna ligger mot varandra. Om man använder flytande såpa/tvål kan man ta lite i händerna och stryka på det ovanpå tyllen. Fast såpa/tvål kan man stryka direkt på tyllen. Massera sedan försiktigt tills ullen börjat dra ihop sig lite på ytan. Flytta tyllen allteftersom och fortsätt pressa och hälla på vatten och massera med tvål tills hela ytan är bearbetad. Tyllen hindrar ullen att klibba fast sig i händerna i det här första steget, men kolla då och då så att du inte tovar fast den.

20150821-123541.jpg

Man kan tova med bara händerna, men jag använder ofta min kruskavel och mitt lock med glasstenar. Bubbelplasten i botten hjälper också till. Efter en del bearbetning har ullen på ytan tovats ihop till en sammanhängande enhet. Då är det dags att börja rulla. I det här stadiet lyfter jag ur bubbelplasten och den halvtovade ullen ur ramen. Sedan rullar jag upp den på en pinne (eller gardinstång, eller vad man nu har till hands) och knyter om rullen. Den ska nu rullas fram och tillbaka över bordet/arbetsbänken. Hur mycket/länge man ska rulla är svårt att säga, men 200 rullningar från varje sida (alltså ihoprullat från var och en av de fyra kanterna, med ytan som ska tovas inåt på rullen och lockarna utåt) kan vara lämpligt. Tricket ligger i att rulla/bearbeta ullen tillräckligt länge för att basen på alla lockar ska tovas fast, men att sluta innan spetsen på lockarna har tovats in. Man får helt enkelt stanna upp då och då och titta på hur det ser ut. En fördel är att de klippta ändarna är mycket mer ”tovningsvilliga” jämfört med de slitna spetsarna på lockarna. Klurigt, eller hur?!

20150821-123600.jpg

När man känner sig nöjd är det dags för en ordentlig ursköljning (gärna med trädgårdsslang utomhus). Spola ut lockarna ordentligt så kanske lite mer skräp lossnar också. Slutligen brukar jag lägga fällen i blöt några timmar, i kallt vatten med lite ättiksprit för att neutralisera det sista av tvålen, innan jag hänger den på tork.

20150821-123619.jpg

Ja, nedan ser ni resultatet när den torkat. Den är ca. 60 x 90 cm i storlek. En del lockar hade tovat in sig lite, men gick att lossa på när de torkat. Den här fällen är jag riktigt nöjd med. En salig blandning av ull från mina och grannes får. En hyllning till svensk ull! Visst är denna variation av färger, längder och struktur fantastisk?!

20150821-123639.jpg

Varje parti av lockar känns unik och det är just kontrasterna som gör fällen intressant att titta på. På bilderna nedan, längst ner till höger, ser ni också hur den tovade undersidan ser ut.

20150821-123700.jpg

Nå, var det någon som fick lite inspiration att tova en fäll av ”skräpig” vinterull? Det är inte svårt, men det underlättar om man har tovat lite innan. Det vore jättekul att få respons på den här beskrivningen. Var något oklart? Kommer någon testa det här efter att ha läst detta? Och det vore så klart ännu roliga att se resultatet om någon tovar en fäll efter att ha läst detta. Så lämna gärna en kommentar. 🙂 


IN ENGLISH

How to felt a rug from raw fleece

In Sweden, sheep are often sheared twice a year, in the spring and in the autumn (when they are moved back into the barn for winter). The summer fleece is considered to be of better quality, but the best parts of winter fleeces, without too many bits of hay and straw, are great for felting rugs. A sheared winter fleece holds together much more than a summer fleece, the latter often fall apart into separate locks as soon as you start handling them. For this felted rug I used fleece from 7 different sheep, from our own and our neighbour’s sheep (all Swedish cross-breeds), sheared last spring.

The principle is quite simple. You lay down the fleece with the locks facing down and the cut ends facing up. Then you add two layers of carded wool on top of the cut ends and felt it all together. What you are aiming for is something that looks like a sheep skin, but without the skin. Instead you get a felted back side. A challenge when you do this is to keep all the wool in place as you wet it down, before it starts to felt together. The wool does tend to slip away in all directions, and you want to keep your locks facing down and cut ends facing up. One way to reduce that problem is to start the felting in a frame.

I used a wooden frame (80cm x 100cm) with a metal mesh in the bottom, that I have made to sort fleece in (bits of vegetable matter and short wool fall though the mesh). I lined it with bubble wrap and then filled it with chunks of raw (unwashed) fleece. Locks facing down, cut ends up. My kids helped me with the layout – they are much braver than me when it comes to composition. 😉 Then I covered the whole surface with two thin layers of carded wool (about 100g in total). The wetting down of the wool, addition of soap and start of the felting is all done in the frame. When the surface layer has started holding together (the pre-felt stage), I lift out the wool and bubble wrap from the frame. Now it´s time to start rolling, from each of the four edges in turn, always with the felted surface inwards and the locks outwards. The trick here is to felt it long enough to get all the cut ends properly felted in, but to stop before the tips of the locks also get felted. When you think you have reached that stage, all that is left to do is give it a though rinse and leave it to dry.

I´m really pleased with how this rug turned out. A gorgeous mix of fleeces with different colours, lengths and structure. A homage to the variety of fleeces in our Swedish sheep breeds. 🙂

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

59 kommentarer till Hur man tovar en fäll av råull

 1. maria skriver:

  Tack för en mycket bra beskrivning. Ska försöka få tag i bra fällar och göra ett försök. Dina fällar är verkligen fina!
  /Maria

 2. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  It turned out great! That had to be very heavy to roll and carry. The girls did a wonderful job on the composition. It looks so luxurious and soft!

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! I decided to go for this size as anything larger might get too heavy to handle. It’s amazing how much water fleece can hold, and how heavy it can get. I have a table surface set up in our garden at a good standing working height – and that helps. Rolling, standing over a regular kitchen table kills my back. Now I just have sore arm-muscles. 😉

 3. Åsa skriver:

  Vilken jättefin fäll! Jag har alltid velat prova detta, men har varit osäker på hur man ska göra. Tack för att du delar med dig av kunskapen. 😀

  • zararooke skriver:

   Tack! Jag tyckte själv att det var svårt att hitta en bra beskrivning när jag började, men jag provade mig fram och tycker bara det är roligt om jag kan dela med mig av mina erfarenheter. Det är ju så vi lär oss – av varandra och av att testa själva. 🙂

 4. Britt skriver:

  Vill prova omgående! Jag har tovat mycket men inte fällar. Din beskrivning är precis vad jag behöver för att äntligen tova en fäll. Tips om redskap och dina tankar om hur du gör och varför ger kicken att börja.britt Tack!

 5. Tack för beskrivningen, och vilken vacker fäll det blev! Håller det lika bra som en skinnfäll, eller lossnar lockarna lättare? Jag har lite lockar som kanske räcker till ett sittunderlägg så det vore roligt att prova.

 6. Anna skriver:

  Verkligen superbra beskrivning! Måste provas!

 7. zararooke skriver:

  Gisses, vilken respons jag fick på det här inlägget! Bara idag har min lilla blogg haft nästan 2 400 visningar av 1 400 besökare. Så roligt att så många verkar intresserade av att ta vara på och göra något av fårull! Och tack för att ni tar er tid att gå in och titta på vad jag skriver! 🙂

 8. bibbipson skriver:

  Så läckert! 🙂

 9. Lorna Potter skriver:

  Beautiful. I will try this very soon and let you know the outcome. Thank you. x

 10. Lotta wallin skriver:

  Tack för en jättefin och bra beskrivning. Så roligt att läsa hur du gjort och så proffsigt med alla bra bilderna du lagt in. Jag var hemma hos en vän i sommars och tovade, så superroligt. Ska visa henne din beskrivning av din smarta uppfinning av ramen. Nu ska jag fortsätta läsa på din sida.

  • zararooke skriver:

   Tack för din fina kommentar Lotta! 😊 Jag hoppas att du får lite inspiration för att fortsätta tova. Det finns så mycket roligt man kan göra med ull!

 11. Leonor skriver:

  Zara, this is AMAZING! I absolutely love it, and wish you could show this idea to places like IKEA, so they could stop selling sheep skins… The rug came out just beautiful, well done 😀

  • zararooke skriver:

   Many thanks Leonore! 🙂 It’s difficult to compete with the cheap prices of imported sheep skins, but perhaps there is a different market for hand-felted rugs like these. I hope that I have at least inspired some sheep owners to use their fleeces. 😉

   • Leonor skriver:

    It’s difficult, but if one uses the animal-friendly view, it becomes a better item, and cruelty-free! I’d have a rug like that 😊

 12. Neek skriver:

  oh this this so beautiful! It has inspired me to try more felting, I have already made my cat a tiny rug and now want to make a bigger one. I had a couple of questions for you 🙂 did you use a fabric over the fiber when rubbing? or just nothing at all? and is that round thing with the blue glass what you used to rub with? what is it? did you make it yourself? Sorry for all the questions! I am so curious! haha

  • zararooke skriver:

   Many thanks! So happy to hear that you feel inspired! ☺️ I use a netting over the wool, when I start wetting down and rubbing the wool, which I remove as soon as the wool has started felting. My home-made felting tool is a metal lid from a jar, with glas stones glued on. Not necessary, you can rubb with just your hands, but I think it works well.

 13. Pingback: Matta av tesad råull | Min kreativa sida

 14. Anna Fahlgren skriver:

  Jag ska verkligen försöka men det känns som en stor utmaning!!! 🙂

  • zararooke skriver:

   Vad vore livet utan lite utmaningar? 😉 Men du kan ju testa att göra en mindre variant (typ en sittdyna) först. Och sen är det helt klart enklare om man använder ull klippt på våren som hänger ihop lite. Lycka till! 😄

   • Anna Fahlgren skriver:

    Absolut, älskar utmaningar! Dessvärre skulle jag tova en tvål i somras, inte ens det lyckades jag med. Har igår fått tag på annan ull, längre krulligare och hoppas att den ska fungera bättre! 🙂 Tack och tack för en fin blogg och bra tips!

   • zararooke skriver:

    Tack själv för att du tar dig tid att läsa och kommentera på min blogg! 😊 Ett tips om du vill tova tvålar är att linda kardad ull runt en tvål och sedan stoppa ner den i en nylonstrumpa innan du börjar våttova. Vi gör så när jag tovar med barnen. 😉 Tovningsförmågan varierar en hel del mellan olika typer av ull. Jag hoppas att den nya ullen du fått tag på fungerar bättre.

 15. Pingback: Spinnträff 2015: 30:e september | Spinnrockarna

 16. Pingback: Werkbeschrijving kleed van ruwe wol vilten  – Viltatelier De Vonnevilterij

 17. >Inger skriver:

  Detta måste jag prova! Tack för beskrivning och bilder. Återkommer med bild när jag fått tillfälle att prova.

 18. Inger Mattsson skriver:

  Detta måste jag prova, har både kardad ull och lockar. Tack för beskrivning och bilder

 19. Denise Beuse skriver:

  Fantasten wool.I love in Holland and i dona lid whith gelding.Wist weer die costs incl shipping.
  Greatings Denise

  • zararooke skriver:

   Thank you Denise! I am not sure if you are interested in buying wool or a felted rug, but I I do not have any felted rugs for sale at the moment.

 20. Pingback: Frodes fluffiga fäll | Min kreativa sida

 21. annakabit skriver:

  Fortsätter att inspirera några år senare förstår jag. 😀 Jag blir superpeppad på att göra detta. Nästa vecka får jag hem mina första får. Sen jädrar…! 😀

 22. Dina skriver:

  Hei!
  Jeg lurer på om du vasker ulla før du begynner å tove? Ellers takk for en fin beskrivelse på hvordan man går fram!

 23. dinaskomdal skriver:

  Hei!
  Jeg lurer på om du vasker ulla før du begynner å tove?
  Ellers takk for en fin forklaring på hvordan man går fram! 🙂

  • zararooke skriver:

   Nej, jag tvättar (vasker) inte ullen/lockarna innan jag tovar på det här sättet. Den blir tvättad under tovningen istället. Däremot tvättar jag ull som jag vill karda, annars skulle kardmaskinen bli så full med smuts. Så om jag tvättar ullen eller inte beror på vad jag ska ha den till.

 24. Pia Malm skriver:

  Väldigt trevligt beskrivet!

 25. Viktoria Shanyuk skriver:

  Jag vill tacka dig för bra beskrivningen och tips att göra ramm med svetsnätt. Jag har tovat några mattor och lyckas med resultat alltid. Bra arbete!

 26. Sari andersen skriver:

  Vilken underbart vacker pläd😍
  Har fått tag i lite otvätrad ull…börjar smått för att förhoppningsvis göra större alster.
  Tack för ett bra sida och inspirationen finns😀

 27. Clarissa Mao skriver:

  Precis det jag letade efter !! Så fint !:D

 28. Natasha skriver:

  Myckey fina beskrivningar du gör! Stort tack. Är mycket inspirerande. Ska prova det här vid något tillfälle 😄🙏

 29. Ewa skriver:

  Tack snälla! Jag har gjort enligt din beskrivning och det blev jättebra-är förvånad över hur lätt det var. Var en vecka sedan jag testade första gången,-nu har jag 4 sittdynor och lite större fällar

 30. ÅSA GK skriver:

  Hej! Har en fråga. Vi försökte oss på att tova, ungefär som du beskrev. Jag gick en kurs i vegetarisk tovning av fårfäll i höstas o nu ville jag prova hemma. Ullen fick jag från en bekant, det är värmländska får. Hade som du olika fält som jag sydde ihop med ullgarn först. Lade på två tunna lager, i kors o skulle sen tova, med varmt vatten, såpa och bearbetning. Jag hade plast istället för tyll (vi gjorde så på kursen. Men… ullen ville inte tova ihop sig, bottesidan med själva fällen utan siktade sig och gled runt på själva fällen. Efter en del slit gav vi upp och slängde alltihop. Så tråkigt! Har du nån idé om vad vi gjorde som blev fel? Hälsningar Åsa

  • zararooke skriver:

   Ursäkta väldigt sent svar – bloggen har legat vilande ett tag. Inte helt enkelt att ge råd ”på distans”. Värmlandsull brukar vara lätt att tova. Hade ni även det till de tunna lager ni la på? Var den ullen kardad eller bara tesad? Kanske var det för tunna lager, eller för mycket såpa (så det bara gled runt), eller för varmt vatten eller för mycket bearbetning från början (så att dessa lager tovades till sjok innan de tovade fast i lockarna under)? Man måste börja försiktigt så att ullfibrerna i olika lager hinner krypa in i varandra innan de drar ihop sig (tovas). Det bästa råd jag kan ge är att prova igen! Det är så man lär sig! ☺️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s