En tovad väggprydnad


Ibland är valmöjligheterna så många att det är svårt att välja. Så känns det ofta när jag tittar ner i alla mina kassar med olika typer av ull och har huvudet fullt med ideer. När man har begränsat med tid måste man prioritera vad man vill göra. Ibland går det så mycket tid till att fundera ut vad och hur jag ska göra, så det blir knappt någon tid kvar till själva görandet. Det blir bara ytterligare en sak på ”att göra listan”, eller snarare ”listan över saker jag skulle vilja prova att göra om jag har tid någon gång”. Den här skapelsen kom till när jag kommit hem från Ull SM och hade ett antal olika typer av ull jag ville prova att tova. Jag ville inte välja och prioritera utan beslöt mig helt sonika för att inte tänka så mycket och bara göra.

Jag la ut två lager av kardad ull på köksbordet och på det la jag ut diverse lockar (från Gotland, Leicester, Norsk sortfjes och olika korsningsfår), runda former av mjuk plast, tovade snoddar och garn. Och ja, jag hade riktigt roligt. 😉

Jag nåltovade lite på lockarna och snoddarna för att hålla dem på plats och använde bubbelplast för att hindra en del av lockarna från att tovas fast helt i den kardade ullen. 

Sedan våttovade jag alltihop. Halvvägs igenom processen klippte jag ut de intovade runda plastformerna, så att den vita ullen i det understa lagret kom fram.

När jag sätter igång och tovar frågar familjen ofta vad det ska bli. Det här var inte tänkt att bli nåt särskilt, utom möjligen, beroende på resultatet, något att hänga på väggen. Och nu hänger den faktiskt på väggen hemma hos oss, som en påminnelse om vilken fantastik variation det finns bland ull och hur roligt man kan ha när man tovar. 🙂 


IN ENGLISH 

A felted wall hanging

Sometimes there are just so many options, so it’s difficult to choose where to start. I often feel that way, when I look at my stash of different types of fleeces, and have a number of different ideas in my head. When you have limited time, you have to prioritize what you want to do. Sometimes I spend so much time trying to decide what to do and how to do it, so there is hardly any time left for the actual doing. It becomes just another thing on the ”to do list”, or rather ”the list of things I’d like to try to do sometime, if I have time.” This creation came about when I had come home from the Swedish Wool Championships, and had a number of different types of wool I wanted to try in felting. I didn’t want to choose and prioritize. Instead, I simply decided not to think so much and just do it.

I laid out two layers of carded wool on my kitchen table, and then added various locks, round resists, felted rope and yarn. And yes, I did have fun doing this layout! 😉 I did a bit of needle felting to keep the base of the locks in place, and used resists on some locks to prevent them from felting in completely. I then wet felted the whole piece, removing the felted-in, round resists half way through the process, to reveal the white wool underneath.

When I start felting, family members often ask what I am making. This wasn’t really intended to become anything, other than possibly, depending on the result, some sort of wall hanging. But it is actually hanging on our wall now, as a reminder of the wonderful variation that can be found in wool, and how much fun felting can be. 🙂 

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till En tovad väggprydnad

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Gorgeous wall hanging Zara! I love all the inclusions and different textures. You’re not alone about deciding about a project. Too often I get hung up what is best thing to do and end up doing nothing. Thanks for reminding me to just play!

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! 🙂 I figured that instead of making loads of smaller samples, I may as well go all in and do one big one and try different things and types of locks all at once. 😉

 2. Annie and Lyn skriver:

  What a lot of work but a beautiful wall hanging. Love the fringe at the bottom!

  • zararooke skriver:

   Many thanks! 🙂 The wool in the fringe at the bottom is Norwegian Black face, with an impressive staple length of 25-30 cm. It makes all the other locks look rather short. Quite coarse and lots of kemp, but perfect for a fringe, or Santa/gnome beard.

 3. itfryskeskiepke skriver:

  It is wonderful !! Also very clear what you are explaining ! The fringe is beautiful indeed, How is it possible that is don’t felt together , the Norwegian Black face I mean, because you didn’t use there the bubble wrap .

  • zararooke skriver:

   Thanks! 🙂 As the Black face is at the bottom, there is no other wool for it to felt in to (except for the overlapping cut ends that I do want to felt in to the carded wool that is the base). So that is why I didn’t have to use any bubblewrap there. As all the fibres in the locks are in the same direction (parallel to each other, as they would be growing on a sheep), they are less likely to felt with each other. I hope that explains it…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s