Lampor av virkade dukar


Lampor av virkade dukar ger ett härligt, mönstrat sken. De är dessutom inte särskilt svåra att göra. Det man behöver är ett antal virkade dukar, en stor ballong eller badboll, en bytta med tapetklister eller trälim utspätt i vatten och en bred målarpensel. Jag använder också hårnålar för att hålla ihop arbetet medan det torkar.    

Blås upp ballongen och prova ut dukarna så att du vet ungefär hur du vill ha dem. Längst upp ska du lämna en öppning i lagom storlek för att få ner en glödlampa och ett lampfäste. Jag brukar ställa ballongen på en plastburk, men det går också att hänga upp den om man har möjlighet till det.

Dukarna blöts ordentligt med lim-/tapetklisterlösningen, antingen genom att pensla på lösningen, eller att doppa dem i bunken och krama ur dem. Jag har använt trälim upplöst i vatten till ungefär samma konsistens som mjölk. Dukarna ska överlappa något på ballongen. För att hålla dem på plats har jag klämt fast dem i varandra med hårklämmor. Sen får det torka och stelna (det tar minst ett dygn). Om någon del känns för mjuk, eller dukarna inte riktigt fäst i varandra, kan man pensla på mer limlösning.

När hela konstruktionen känns torr och hård är det bara att släppa ut luften ur ballongen och ta ut den genom hålet. Glöm inte bort att att plocka bort alla hårnålar. En bit ståltråd kan vara bra för att ge stadga till öppningen. När glödlampan är nedsänkt i lampan kan man ”sy ihop” öppning med ett snöre (se bild).

En ännu enklare variant är att göra en skärm av en större duk. Den kan formas och torkas över en stor balja. Klipp upp ett hål i mitten för att dra igenom lampan. Även här kan lite ståltråd användas för att ge extra stadga.

Att blöta ner dukar med lim och lägga upp dem på en ballong är dessutom något även barnen kan hjälpa till med. Båda mina barn har deltagit i tillverkningen av alla mina lampor. Lite kladdigt och klistrigt (ett tips är att täcka arbetsbordet med plastfolie innan man börjar) – men roligt. Och fint blir det!

Annons
Detta inlägg publicerades i Spetsar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s