Sittdyna kantad av Gotlandslockar


Gotlandsfårens lockar är otroligt vackra. Igår hämtade jag två stora säckar gotlandsull från en gård i grannbyn och jag skulle kunna sitta länge och bara titta på rikedomen. Flera fällar var jämngråa, andra väldigt ljusgråa, några mörka, nästan svarta och några mörka i botten med solblekta toppar. Just de sistnämnda tycker jag är riktigt läckra. Storleken på locken varierar också mellan individer, och beroende på om ullen kommer från ett lamm eller ett vuxet djur. Varje fäll har sin egen karaktär och charm.
20151001-231537.jpg

Gotlandslockar gör sig väldigt bra runt kanten på till exempel en tovad sittdyna. Det finns flera sätt att göra det här på, men jag föredrar att göra det i tre steg.

 1. Jag börjar med att våttova en sittdyna av kardad ull. I det här fallet passade jag på att våttova in en rad av lockar runt kanten redan i början, men det går också att vänta med lockarna till nästa steg.
  20150913-001947.jpg

 2. När sittdynan torkat, nåltovar jag fast mera lockar, med en liten förskjutning i placering för varje rad av lockar. Eftersom dynan kändes lite tunn la jag också på lite mer kardad ull i mitten, vit ull denna gång. Och för skojs skull nåltovade jag också fast ett rött hjärta, utklippt av nålfilt som jag köpt från filtmakeriet.
  20150913-002008.jpg

 3. Sedan våttovar jag allihop igen. Då tovas den nya ullen och lockarna in ordentligt och de råa lockarna blir samtidigt tvättade. Jag brukar också låta det hela ligga och dra i ett bad med ulltvättmedel innan den sista ursköljningen.
  20150913-002029.jpg

Visst är det läckert med en ordentlig kant av lockar runt en sittvänlig yta. En sådan här mitt är också tåligare att sitta på än om hela dynan består av lockar (som blir tillplattade med tiden). Så nu hoppas jag att den kommer till användning, för just den här dynan har redan fått en ny ägare. Vilken tur att jag har fyllt på mitt förråd av gotlandslockar så att jag kan göra fler. 😉
20150913-002046.jpg


IN ENGLISH

A seat cover with Gotland locks around the edge

Locks from Gotland Sheep are truly beautiful. Yesterday, I got two large sacks of Gotland fleece from a farm in the neighbouring village, and I could sit for hours and just looking at the wealth of locks. Several fleeces were an even, medium-grey, others were very light grey. Some were dark, almost black, and a couple were dark at the bottom with sun-bleached tips. I find the latter especially gorgeous. The structure of the locks varies between individuals, and depending on whether the wool comes from a lamb or an adult animal. Each fleece has its own character and charm.

Gotland locks look really nice around the edge of, for example, a felted seat cover. There are several ways to do this, but I prefer doing it in three steps.

 1. I start by wet-felting carded wool into a base for a seat cover. In this case, I added locks around the edge already at this stage, but it is also possible to wait with the locks until the next step.
 2. When the seat cover had dried, I needle-felted on more locks, with a slight shift in the position of each row of curls. As the cover felt a little thin, I also added some more carded wool in the centre, using white wool this time. And for fun, I needle-felted a red heart, cut from pre-felt, on top of that.
 3. Finally, I wet-felt everything again. That secures the new wool and locks and, in the process, gives the raw locks a wash in warm water and soap. But, I usually also let it all soak in a bath with wool detergent, before the last rinse.

It does look nice with a thick edge of curls around a sit-friendly surface. Such a surface is also more hard-wearing to sit on, than if the entire piece consists of locks (which become flattened with time). So, now I hope that it will be put to use, as this particular seat cover has already got a new owner. How fortunate that I have filled up my stash of Gotland fleece, so I that I can make more of these. 😉

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Sittdyna kantad av Gotlandslockar

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  The seat warmer is truly gorgeous Zara! It looks so comfy and sweet. I am still holding on to my locks waiting for the right project. You make it look so easy. 🙂

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! I am quite pleased that I have sold the piece too. There is, after all, a limit to how many felted seat covers we need ourselves…. 😉 I do hope you decide to do something with your locks soon – you know, the world is full of locks waiting to be felted into something. 🙂

 2. bibbipson skriver:

  Så jättefint hantverk! Så sött med hjärtat där! 🙂

 3. zedster66 skriver:

  I love it! 🙂

 4. Teri Berry skriver:

  beautiful Zara – those curls are incredible, it’s after 10 pm but looking at these pictures makes me want to start felting with your locks right this minute!

 5. Tanja skriver:

  Är det ull eller fällar från slaktade djur du använder? För mej är det lite oklart.

  • zararooke skriver:

   Det är klippta lockar, alltså bara ull, som jag har använt och tovat fast. När jag skrev ”fällar” syftade jag i det här fallet bara på fårens ull/lockar och inte fårskinnsfällar.

 6. Liesbeth Tonino skriver:

  Wow, I really love your work and the way you explain techniques. You are very inspirating for me as a starter to felting. I’m very glad to have found your site❗️

 7. agnetathente skriver:

  Hej
  Vet du var jag kan få tag i fårull från Gotland?
  Jag bor utanför Stockholm
  Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s