Tofflor tovade på stövlar


Till jul tänkte jag tova ett par tofflor till min mor. Problemet var att jag brukar göra den sista krympningen och formgivningen av toffel direkt på foten den ska sitta på – och det gick ju inte i det här fallet. Lösningen blev då att forma tofflorna på ett par stövlar.

Jag började på samma sätt som jag gjort tidigare (se t.ex. Ett par tovade tofflor till storasyster). Klippte ut mallar i kartong, lindade runt några varv lovikkagarn, täckte med vitt ull (Svea) och sedan mörk ull (Ryakorsning) i flera lager i olika fiberriktningar. Till det här paret tofflor använde jag två vita och ett mörkt kardflor, och då mina kardflor brukar väga runt 50g blev det totalt ca. 150g ull. Jag gnuggade, rullade och knådade till ullen tovat ihop sig och jag kunde klippa hål i tofflorna och ta ut kartongen. För att bearbeta insidan vände jag dem ut och in och gnuggade och knådade med mera varmt vatten och såpa. Min mor har storlek 37 så jag chansade på att äldsta dotterns fodrade stövlar i storlek 35 kunde motsvara det på ett ungefär. Så det blev på dessa som tofflorna fick sin grundform. IMG_9915

IMG_0147Till jul fick min mor sålunda ett par halvfärdiga tofflor. I längd var de ungefär rätt storlek (vilken tur!), men de var rätt rymliga på bredden och höjden. Ja, en fot är ju något plattare än utsidan av en stövel, så det var väntat. Men nu hade jag henne på plats, så det var ju bara att sätta henne på badkarskanten och krympa färdigt tofflorna till rätt storlek och passform på hennes fötter. Efter det sedvanlig ursköljning i varmt och kallt vatten och blötläggning i kallt vatten med lite ättiksprit för att neutralisera det sista av såpan.

När tofflorna hade torkat igen kunde jag göra klart det sista. Jag nåltovade fast snirklar av lovvikagarn och ett rött hjärta av nålfilt. Helt plötsligt fick de gråa tofflorna en helt annan karaktär. Slutligen penslade jag på några lager naturgummilatex på undersidan för att minska halkrisken. Klart! IMG_0145

Nu får hon igen dem till nyår – färdigställda och i rätt passform. Då återstår bara att göra klart sambons tofflor också. Jag återkommer kanske med det i ett senare inlägg. Och ja, vi har det golvkallt i delar av huset så tofflorna kommer till användning. IMG_0146


IN ENGLISH

Slippers felted on boots

I decided to make a pair of felted slippers for my mother for Christmas. The problem was that I usually do the final shaping of the slipper on the foot of the intended bearer – and that was not possible in this case. The solution I used was to give the slippers a basic shape by felting them on a pair of boots. My eldest daughter wears a slightly smaller size than my mother, so a pair of her thickly lined boots worked well in this case. So, for Christmas my mother got a pair of slightly oversized, undecorated slippers, to be completed during the following days. We did the final shrinking and shaping on her feet in the bathtub, and now I have finalized them by needle-felting on yarn and a heart of pre-felt, and adding a couple of layers of natural rubber latex to the soles. She can now have them back for New Year´s – decorated and in the right size.

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Tofflor tovade på stövlar

 1. Mia skriver:

  Såå fina! ❤

 2. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Beautiful slippers Zara. I’m sure your mother appreciates such a lovely handmade gift! Happy New Year!

 3. Erik Åkerlund skriver:

  Kan jag beställa ett par tofflor str 42-43? vad kostar kalaset. Lycka till o Gott Nytt År.

  • zararooke skriver:

   Dessvärre tar jag inte beställningar på tofflor just nu Erik, men stort tack för din uppmuntran! Jag skulle behöva skaffa skoläster i olika storlekar att tova dem på – det blir ju lite knepigt att behöva sätta alla kunder på badkarskanten. 🙂
   Gott Nytt År till dig också!

 4. christa Larsson skriver:

  Helt underbara är dom,tycker det är svårt att få dom lika stora bara,men det kommer kanske med tiden,,,

  • zararooke skriver:

   Tack! 🙂 Det råd jag kan ge är att försöka hålla reda på hur mycket ull du lägger ut på varje toffel. Om den ena råkar få mer ull kan den vara svårt att krympa ned den till samma storlek som den andra. Annars är det bara att fortsätta bearbeta dem till man fått rätt storlek (vilket jag gör direkt på foten).

 5. Yvonne skriver:

  Åh så fina!!! Massor med inspiration, tack!!!

 6. Pingback: Skoläster och en dyna till tre katter | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s