Julpyssel med kottar, pinnar och metalltråd


En fördel med att äga sin egen skog är att vi har god tillgång på material därifrån till olika pysselprojekt. Allemansrätten ger alla möjlighet att plocka en del, och skogen är full av nedfallna kottar och pinnar, men det är t.ex. inte tillåtet att skada levande träd. Lagtexten är ålderdomlig och måste tolkas med sunt förnuft. Buskar, mossor och lavar finns till exempel inte med i lagtexten, men man bör inte plocka stora mängder av det heller utan markägarens tillstånd. Grundregeln är att man inte ska störa eller förstöra.

Kottar är vackra som de är, men ett enkelt pyssel är att kladda lite vit färg på dem. Man kan måla hela kotten, antingen med pensel eller genom att rent av doppa ner den i färg, eller så målar man det som är lätt att komma åt och låter det se ut som snö som fastnat på kotten. IMG_9783

Av björkpinnar har vi gjort stjärnor genom att surra fast fem pinnar med en tunn metalltråd. Sedan har vi dekorerat dem med band och små röda glaspärlor på metalltråd. Fördelen med att trä pärlorna på metalltråd är att man då kan forma det till t.ex. hjärtan. IMG_9784

Sedan har vi också sågat slantar av mindre trädstammar och borrat hål i dem. Både barnen och jag tyckte att det var riktigt kul att rita på dem – det blev hjärtan, snögubbar, änglar, renar, och snöflingor. Och vill man inte rita något kan man ju skriva God Jul på dem, eller använda dem som namnetiketter på julklappar eller till bordplaceringen. Vi använde en tjockare metalltråd och böjde till en krok så at vi kan hänga dem i julgranen. IMG_9785

Slutligen lekte vi med en tjock silverfärgad metalltråd. Eftersom den är så mjuk och lätt att böja kunde även barnen (5 och 9 år) böja till enkla änglar och hjärtan (de har gjort allt på bilden nedan). En liten tång är bra för att böja till änden av tråden i mitten av spiralen och träkulor användes som huvuden på änglarna. IMG_9786


IN ENGLISH

Christmas crafts with pine cones, sticks and metal wire

One of the benefits of being a forest owner is that we have easy access to material for various craft projects. Above are examples of what the kids and I have done with pine cones, sticks and slices from a stem of a small tree. With a soft metal wire the kids (5 and 9 years old) also made angels and hearts for the Christmas tree.

Annons
Detta inlägg publicerades i Crafts by Zara, Jul, Luffarslöjd, Pinnar och stenar, småpyssel och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Julpyssel med kottar, pinnar och metalltråd

  1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

    They all look wonderful and I’m sure they were fun to make. What a great way to spend quality time with your girls!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s