Att tova en domherre


imageJag fick en förfrågan om tovade domherrar och tänkte att det kunde vara kul att prova. Så fågelboken åkte fram igen. Jag har ju svarta, gråa och vita får, men fick köpa till ett kardflor röd ull. Sedan var det bara att sätta igång.

Jag började med två styrolitkulor. En större till kroppen och en mindre till huvudet. Jag karvade lite i dem, limmade ihop dem och skissade var de olika färgpartierna ska vara. Vingarna och stjärtfjädarna ritade jag på ett papper och klippte ut. Jag började med att nåltova fast ullen. Först det vita på rygg och undersida, följt av det röda på bröstet och huvudet, sen det gråa på ryggen och sist det svarta på huvudet. När hela fågeln var täckt av ett lager ull, våttovade jag den med hett vatten och såpa för att få ullen att dra ihop sig ordentligt runt styrolitstommen.

image image

Stjärtfjädrarna och vingarna tovade jag var för sig med hjälp av mallarna jag klippt ut. Jag började med att nåltova och sedan våttovade jag delarna innan jag fäste dem på fågeln med tovningsnålen.

image image

Sedan nåltovade jag fast det gråa partiet på ryggen som även täcker ovandelen av vingarna. Näbben gjorde jag av modellera (Fimo) på en bit av en tandpetare, som jag klämde fast i en klädnypa (av trä) när leran härdades i ugnen. Till ögon använde jag små svarta möbelspikar.

image image

Ja, nedan ser ni det slutliga resultatet. Det är lite pyssel med alla olika färgpartier (jämfört med helvita ripor), men den blev ungefär som jag hade tänkt mig. Den får nog plats i julgranen den också i år.

image

Detta inlägg publicerades i Jul, Tova, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s