Julstrumpor och kransar med lockar


Under helgen tog vi in julgranen, vilket är ovanligt tidigt för oss. Vi brukar stå och klä granen och koka knäck, och göra en massa annat vi inte hunnit med tidigare, på självaste julafton.  I lådan med julpynt hittade jag ett par julstrumpor som jag sydde för ett år sedan, men aldrig hann göra klart. Nu när vi ligger så bra till i tid, åtminstone med julgranen och knäcken, bestämde jag mig för att färdigställa strumporna.

Strumporna är sydda av linnetyg och längs den övre kanten tovade jag fast en rad med långa lockar. Jag fäste dem med en tovningsnål innan jag våttovade kanten. Sedan fick de ligga i ett bad med lite ylletvättmedel (eftersom lockarna var otvättade), innan jag sköljde ur dem ordentligt och hände dem på tork.

Den gråa strumpan fick vita lockar från Klövsjöfår och den vita strumpan fick gråa Gotlandslockar. Kanske var det tur att jag inte hann få klart dem förra året, för då hade jag inte just de här vackra lockarna.

Under helgen hann 10-åringen och jag även binda varsin krans av ull. Sist jag gjorde en ullkrans så nåltovade jag fast lockarna i en frigolitring. Det blir fint, men tar tid. Ett enklare sätt är att bara linda fast lockarna, med metalltråd eller snöre, på en stomme av något slag. Vi använde ringar som jag gjort av hönsnät och ståltråd, men det går också med en halmkrans eller frigolitring som bas. Om kransen ska hänga utomhus och kan bli fuktig kan det vara värt att tänka på att ståltråd rostar och kan färga av sig på ljus ull. Då kan snöre vara ett bättre alternativ att linda fast ullen med.

Kransarna fick röda band och upphängningskrokar av najtråd, och så hittade vi ett hjärta i jullådan, som något av barnen gjort av ståltråd och röda pärlor. Nu pryder de ytterdörren och vi är nästan redo för att fira jul. Det jag har kvar på min lista är att städa lite och kanske göra struvor. Men något ska man ju ha att göra på julafton också. 😉

Med det önskar jag er alla

EN RIKTIGT GOD JUL!

—————————–

IN ENGLISH

Christmas Stockings and Wreaths with Locks

During the weekend, we brought in the Christmas tree, and in one of the boxes with Christmas ornaments, I found a pair of Christmas stockings. I had sewn these last year, from linnen fabric, but didn´t have time to finish them then. Now, I have felted on the locks, first by needle-felting and then wet-felting, along the edge. As the locks were unwashed, I also gave the stockings a soak in warm water with a little wool-detergent, before I rinsed them thoroughly and hung them up to dry.The grey stocking has white locks from Klövsjö sheep, and the white stocking has grey Gotland locks. Perhaps it´s just as well that I didn´t have time to finish these last year, because I didn´t have quite so beautiful locks to choose from then.

My 10-year old daughter and I also made a wreath each from locks. We used a base I made from chicken mesh and wire, and just fastened the locks by wrapping string around the wreath. We also added some red ribbon and a heart we found among the Christmas ornaments, made by one of my girls with wire and red beads. The wreaths are now hanging on our front door, and we are almost ready for Christmas.

With that, I wish you all

A VERY MERRY CHRISTMAS / HAPPY HOLIDAYS!

Detta inlägg publicerades i Jul, Tova, Ull, Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Julstrumpor och kransar med lockar

  1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

    Great ideas for all that wonderful fleece and locks! Merry Christmas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s