Nu har äldsta dottern fått ett par tofflor. Blått lovikkagarn, vit ull på insidan och mörkgrå på utsidan. Metoden är densamma som jag visat i tidigare inlägg (Tovade tofflor med ögon, öron och svans & Tovade tofflor med lockar), men jag kan inte låta bli att även visa några bilder på tillverkning av dessa. Jag slutar aldrig förundras över ullens förmåga att binda ihop sig till en sammanhängande och formbar filt med hjälp av lite vatten och såpa.
Lillasysters tofflor sluttovade vi i diskhon, men storasyster fick sitta på kanten av badkaret istället.
Som dekor valde dottern en spiral av samma blåa garn som är på insidan av tofflorna, som jag nåltovade fast. Då är vi redo för kalla golv i vinter (vi har tokigt nog bara golvvärme på halva bottenvåningen på huset).
Vad snygga! Jag är verkligen imponerad av alla spännande tovade saker du gör.
Tack! Jättekul att höra (eller, ja, läsa). Jag är bara en glad amatör som provar mig fram. Men nu när jag har egna får har jag gott om material att leka med. 🙂
Pingback: Tofflor tovade på stövlar | Min kreativa sida
Fint arbete Zara!
Tack! 😊
Fina! Hur gjorde du spiralen?
Tack! 🙂 Spiralen är Lovikkagarn som jag har tovat fast med en tovningsnål efter att tofflorna torkat.
Smart! Ska testa det!
Spiraler och snirklar är tacksamma mönster att nåltova på tofflor. Ett till exempel på det finns här: https://zararooke.com/2014/12/30/tofflor-tovade-pa-stovlar/
Hej
Så fina tofflor, ska försöka mig på ett par men undrar hur stor mallen i papp är?
Läste någon stans att man ska göra den ca tre cm större fint om än foten. Kan det stämma?
Camilla
Tack! Jag körde nog med ca 3cm extra runt om, men det är lite snålt tilltaget på längden. Tänk hellre att ullen krymper med ungefär en tredjedel åt alla håll. Så lägg till ungefär 50% i bredd och längd. Exakt hur mycket tofflan krymper beror på hur tjockt du lägger på ull, typ av ull, hur länge du valkar, mm. Men börja där och prova dig fram. Sedan får man helt enkelt bearbeta toffeln tills den krympt till lämplig form och storlek (och sluta innan den blir för liten). Lycka till!
Tack för bra svar, har Gotlandsull och tänkte prova med det. Hur många lager rekommenderar du?
Mvh Camilla
Hur många lager beror lite på hur tjocka lager man lägger, men flera tunna är som regel bättre än färre tjocka. Och lika antal lager i olika fiberriktningar är också bra så att det krymper lika åt båda håll. Prova med 4 lager. Om det känns väldigt tunnt lägger du på lite mer.