Tovade tomtar


En tovad luva, ett skägg av fårull och en träkula som näsa. Ja, det är egentligen det som behövs till en tomte. Och så behöver man något att fästa luvan, skägget och näsan på. Till små tomtar har jag tidigare använt bland annat kottar och vinkorkar, men nu ville jag göra lite större tomtar. Gärna med lite tyngd i kroppen så att de står ordentligt. För någon vecka sedan gick jag en sväng i skogen och spanade efter en julgran (en av fördelarna med att vara skogsägare). Då slog det mig att en bit av en björkstam i lämplig tjocklek borde passa ypperligt som kropp/stomme på en tomte. Det slutade alltså med att jag släpade hem en liten björk istället, som jag sågade upp i lite olika längder.

För att få lite extra stadga på luvan tovade jag fast ullen på juteväv. Sedan klippte jag ut en triangel som jag nåltovade ihop (med lite extra ull över skarven) till en luva. För att ge luvan mer karaktär beslöt jag mig också för att göra en spiral i toppen. Jag tryckte ner en piprensare i luvans topp och lindade på ull som jag rullade fast. Några tag med tovningsnålen är också bra innan man blöter den i varmt vatten och såpa och våttovar den. Sedan lindade jag den på en grillpinne för att forma spiralen. För säkerhets skull klämde jag fast den med klädnypor och sedan fick den hänga på tork över natten.

20131208-214603.jpg

För att förenkla fastsättandet av skägget limmade jag på en bit frigolit på björkstumpen. Som skägg använde jag tvättad ull från en vit ryakorsning. Jag tog en tuss med lockar, kammade ut dem mot ändarna och nåltovade fast tussen i frigolitbiten. Luvan dekorerades med ett litet rött hjärta innan även den nåltovades fast i frigoliten. Som extra förstärkning limmade jag fast baksidan av luvan i björkstumpen. Slutligen limmade jag fast en träkula som näsa – och så var tomten klar!

20131208-220540.jpg

Ja, det blev en hel familj av tomtar. Det var ju en hel björk jag sågade ner, så det blev många stumpar. Eftersom det blev lite ”spillbitar” över när jag klippt ut de större trianglarna från den tovade ullen, blev det också några mindre tomtar. Som ”kroppar” till dem behövde jag mindre stumpar – så jag sågade ner en liten sälg också. Men granarna i vår skog står fortfarande kvar. Till helgen ska jag göra ett nytt försök att utse årets julgran…

20131208-222009.jpg

20131208-222036.jpg

Annons
Detta inlägg publicerades i Jul, Tova, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Tovade tomtar

 1. runninl8 skriver:

  Wonderful!!! Do you sell these?

 2. zararooke skriver:

  Thanks! I did sell some of these at a Christmas market. The remaining ones spent Christmas with us. 🙂

 3. Borderbetts skriver:

  Hej, vilka fina tomtar 🙂 En fråga när du tovade ihop ullen med juteväven nåltovade du då? eller våttovade du luvan? Är nybörjare på tovning och vill lära mig så mycket som möjligt olika saker. mvh
  Bettan

  • zararooke skriver:

   Hej och tack! 🙂
   Jag våttovade fast ullen i väven. Det kallas nunotovning och fungerar på glesvävda tyger av naturmaterial. Ibland brukar jag nåltova lite i början (för att hjälpa fibrerna att börja leta sig genom väven) innan jag sedan våttovar. Men det går givetvis bra att tova luvor med bara ull också.
   Hälsningar Tuulikki

 4. Grace skriver:

  I am Deputy Editor for Faerie Magazine, and we’re running a story in our winter issue that features a Tomte. We’d love to also share this craft tutorial on a one-page feature in the issue. If you could email me so that we could coordinate details, that would be wonderful!

 5. Pingback: Tovade tomtar i Faerie Magazine | Min kreativa sida

 6. Maria skriver:

  tack vad fint! Jag ska testa till Jul!

 7. Stina skriver:

  Hej!
  Är ny på det här med tovning, har gjort några luvor, det jag undrar över är varför det blir olika löst tovat, tycker jag gör likadant, eller beror det på ullen? Eller ska man kanske vara mer brutal?
  Jättebra blogg för övrigt 😊

  • zararooke skriver:

   Tack Stina! 😊
   Det finns mycket som påverkar tovningen, ffa typ av ull, hur man lägger ut ullen (fiberriktning, antal lager, tjocklek på lager), temperatur på vattnet och hur mycket man bearbetar ullen. Om du tycker att det blev för löst tovat/valkat kan du testa att blöta ner det igen och bearbeta det lite mer. Knåda, gnugga och släng det i handfatet, och växla mellan hett och kallt vatten (allt för att chocka fibrerna så att de drar ihop sig). Lycka till!

   • Stina skriver:

    Ok, antar att man får prova sig fram lite, ville inte kasta ullen från mina 2 får, så det blev lite exprimentverkstad här 😀
    Tack för snabbt svar 🙂

   • zararooke skriver:

    Kul att du tovar med egen ull! Och det är ju genom att prova sig fram som man lär sig! 😉

 8. itfryskeskiepke skriver:

  Again, wonderful , I love those little man !!

  • zararooke skriver:

   Thanks! 🙂 All it takes is a hat, a beard and a nose. 🙂 And this year I got hold of very long beards (up-coming post…). 😉

   • itfryskeskiepke skriver:

    I am making them too for a coming fair ! I wasted a large batt of grey wool, I would make inner soles of it but I tied it too much so it gave bubbles and I think you don’t want to walk upon that kind of wool. So i decides to make your little gnooms.

 9. Kristina skriver:

  Hejsan, vill börja med att säga att tomtarna var väldigt fina! Sen undrar jag om du tog bort juteväven när du var klar med luvan eller är den kvar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s