Tre krulliga får – klippning och tvätt av fårull


Vi har skaffat får! En god vän har en flock fina och trevliga lantraskorsningar och av henne köpte vi tre gulliga, ulliga och krulliga tacklamm. En vit, en grå och en svart. Förutom att de har helt underbar ull är de också väldigt sociala och kelsjuka. Känslan av att kunna sitta i fårhagen i höstsolen och klia sina egna får är svår att beskriva med ord. Värmen, doften, djurens tillit och funderingar kring hur alla dessa lockar ska användas till olika projekt blandas till en oerhört angenäm upplevelse.

20131022-013611.jpg

Sen var det det här med att ta rätt på lockarna också… Steg 1: Klippa fåren. Efter att ha kommit till insikten att det kan vara svårt att få hit en professionell fårklippare för att klippa tre får, var vi tacksamma över erbjudandet att få låna en klippmaskin av en bekant. Men så började det bli minusgrader på nätterna och jag tyckte att det verkade lite väl drastiskt att raka fåren. De ska klippas både på våren och på hösten, men omställningen måste vara tuff på hösten. En annan vän berättade då att hon klipper sina får med sax och tycker att det är både rogivande och beroendeframkallande. Så en solig dag gick jag och barnen ut och klippte vårt första får med sax. Inte helt enkelt – jag höll och klippte, barnen mutade med pellets och samlade ull – men det gick. Fåret fick behålla ett kort ullager och jag tror att fåret och jag har kommit varandra lite närmare. Dagen efter klippte vi vårt andra får och lyckades få ner tiden från två till en och halv timme. Nu återstår det tredje fåret (den vita), men det ska vi nog klara av också. Och de såg inte alltför eländiga ut när vi var klara.

20131022-023224.jpg

Då kommer vi till Steg 2: Tvätta ullen. Som nybliven fårägare är jag inget proffs på det här, utan jag frågar andra, läser och provar mig fram. Eftersom jag klippte ullen själv kunde jag redan då sortera bort ull som var väldigt smutsigt eller tovigt. Sen plockar man bort skräp och det som kallas dubbelklipp (kortare ullbitar som kommer från omtag med saxen/klippmaskinen). Det finns olika skolor i hur man sedan tvättar ullen och vad som är optimalt skiljer sig säkert åt beroende på vilken typ av ull (får) man har och vad man ska använda ullen till (spinna eller tova). Jag hittade vad jag tyckte var en bra genomgång här: Att tvätta ull – en praktisk handledning, skriven av Annika Michelson. Där beskrivs också hur man förr tvättade fåren innan klippning.

Jag använder plastbackar med håll i sidorna (som släpper igenom vatten) när jag tvättar ullen. Då kan man enkelt lyfta ut ullen för att byta vatten i badet (i mitt fall diskhon). Jag använder ljummet vatten med några droppar vanligt fintvättmedel för ull i första badet. Där får det gärna ligga över natten. Sedan följer 2-3 bad i rent vatten. Man ska inte röra runt i ullen, utan bara pressa ner den i vattnet och låta den ligga. För varmt vatten, för mycket tvättmedel och för mycket bearbetning kan få den att tova sig. När vattnet börjar se relativt rent ut plockar jag upp ullen (en näve i taget) och kör den några varv i en salladslunga. Sen lägger jag ut den på handdukar på torkställ. Räkna med att det tar minst två dygn för den att torka.

20131022-024700.jpg

När ullen torkar så återfår lockarna sin krulliga form. Just den här ullen har fantastiska lockar som går i olika nyanser av både brunt och grått. En del kommer jag att karda, men jag lägger nog undan en hög med lockar för att använda som de är. Med tre får på gården blir det väl lite olika ullprojekt på bloggen framöver. image

Annons
Detta inlägg publicerades i Ull och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s