En lång, blommig, tovad sjal


Jodå, det blev en sjal till slut, av lammullen från mitt vita får Brittis. Hon är två år nu, så det är ju på tiden att jag gör något av hennes lammull. Ullen var tvättad, men inte kardad, så jag fick börja med det.

20150422-194852.jpg

Något som är viktigt att komma ihåg när man tovar sjalar är hur mycket de kommer krympa under tovningen. En sjal som känns för kort är inte rolig, särskilt inte när man lagt ner en massa tid och kraft på att tova den. För att försäkra mig om att denna skulle bli nog lång tog jag i lite extra vad gällde tyger. Av två gardinlängder och en mindre sjal, allt i tunn bomull, fick jag ihop totalt 4,5 m x 85 cm tyg. På det la jag ut ett tunt lager ull (totalt ca 230 g) och sedan använde jag en vanlig skursvamp (som jag doppade i en balja med varmt vatten och såpa) för att fukta ner alltihop. Matbordet räckte så klart inte på långa vägar till 4,5 m men det löste jag genom att göra det bitvis och rulla upp det allteftersom i 5 m bubbelplast.

20150422-194916.jpg

Sedan vidtog rullning, kavlande och gnuggande, både i badkaret och mot bubbelplasten på bordet. Skarvarna mellan tygbitarna fick lite extra bearbetning för att hålla ihop ordentligt.

20150422-194931.jpg

De ursprungliga 4,5 m x 85 cm krympte till runt 3 m x 50 cm. Det blev en väldigt lång sjal, kanske i längsta laget för att vara praktisk… Men jag är riktigt nöjd med resultatet.

20150422-194948.jpg

Och om inte annat så kan man vira den många varv runt en 5-åring. 🙂

20150422-195013.jpg


IN ENGLISH

A long, nunofelted shawl

Finally, I did get around to felting a shawl, with lamb´s wool from my white sheep Brittis. She is two years old now, so it’s about time I did something with the wool shorn when she was a lamb. The wool was washed, but not carded, so I had to start with that.

One thing that is important to remember when felting a shawl, is how much they will shrink during felting. A shawl that feels too short is not much fun, especially when you have put a lot of time and effort into felting it. To guarantee that this one would be long enough, I added on a bit to my calculations on fabric. From two lengths of curtains and a small shawl, all in thin cotton, I got a total of 4.5 m x 85 cm of fabric. On that I laid out a thin layer of wool (in total about 230 g) and then I used a regular scouring pad (which I dipped in a bowl of warm water and soap) to wet everything. Our dining table was of course nowhere near 4.5 m in length, but I solved that by doing it in sections, and rolling it up in 5 m of bubble wrap as I went along. After that came the usual rolling and rubbing, both on the table and in the bathtub, with some extra rubbing where the pieces of fabric met.

The original 4.5 m x 85 cm shrank to around 3 m x 50 cm. It is a very long shawl, perhaps a bit too long to really be practical… But I am really happy with the result. And, if nothing else, I can wrap it several times around my 5 year old. 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Textil, Tova, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En lång, blommig, tovad sjal

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  The shawl is beautiful! All that lambswool looks so yummy. I’ll bet the shawl is very soft. I think you can wrap it around both your girls and manage to it around yourself as well. 🙂 I like the idea you used curtains for the nuno. Great job!

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! It is soft, although not as soft as merino. And very light weight. Using curtains certainly gave me a good length of fabric. I guess I made a shawl the whole family can fit into. 😉

 2. Leonor skriver:

  He shawl came out great, Zara! I very much like its length – you can call it a statement piece 😊 And the wool locks, oh yum! Very defined locks like those would look great as a neck piece, if I ever find a photo of what I’m speaking about I’ll share it with you.

  • zararooke skriver:

   Thanks Leonor! 🙂 It is really nice and warm to wrap yourself into a large felted shawl. I use it when I am sitting in the sofa, and as it is so long, it covers my legs too. Very cosy.
   I have had plans to make a neck piece, or collar, with locks, or at least a fringe of locks. So I think I know what you mean. These lamb’s locks are very soft, which would be nice close to the neck, but I am not sure how they would stand up to wear. Somewhat coarser locks may be better.

   • Leonor skriver:

    You can make the inside with softer wools and the outside with the locks, maybe? If you ever get around to doing it, don’t forget to show it! 😊

   • zararooke skriver:

    The ends of the locks will probably migrate through the softer wool during felting. But I have been thinking of a softer middle and lock along the sides. That could then be folded lengthwise to show two rows of locks on the ”outside”. Did that make any sense? Tempted to give it a try soon. Summer doesn’t seem to be in any hurry here, so a collar still feels appropriate at the moment. 😉

 3. Pingback: En liten tovad vit väska | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s