Makraméarmband


Äldsta dottern (8 år) gör armband med makraméknutar på löpande band just nu. Kompisar på besök har fått knyta armband och nu har även lillasyster (4 år) bemästrat knyttekniken. Det är inte särskilt svårt och kan varieras i det oändliga med olika snören och pärlor. Oftast används nylonsnöre eller vaxat bomullssnöre, men det går bra med vilket snöre som helst. Likaså pärlor, bara hålet i dem är tillräckligt stort för att få igenom snöret.image

Bilderna nedan visar en enkel knut. Om man hela tiden knyter knutarna från samma håll så får man ett spiralmönster, dvs hela armbandet blir snurrat. Jag har använt två snören i mitten (de svarta på bilderna), men man kan lika gärna knyta på ett enkelt mittsnöre. Där man tycker att det passar trär man på en pärla (på mittsnöret) och fortsätter sedan knyta under pärlan.

20140103-022429.jpg

Bilderna nedan visar en ”square knot” (fyrkantig knut). Det är i grunden samma knut som ovan, men man växlar mellan att knyta från vänster till att knyta från höger varannan gång. Med trådar i olika färger ser man tydligt att det alltid är samma snöre man börjar med (i bilderna den gröna). Den här knyttekniken ger ett platt armband.

20140103-023444.jpg

Vi valde att avsluta armbanden med en knapp eller pärla som passade i öglan i början av armbandet. Man kan också bara knyta ändarna i öglan. Om man vill ha en proffsig avslutning med en glidknut så finns flera alternativ beskrivna här: www.free-macrame-patterns.com/sliding-clasps.html.

Annons
Detta inlägg publicerades i småpyssel och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Makraméarmband

 1. Åsa.Li skriver:

  Å va fina! Tack för tydliga beskrivningar, står på min vill prova på lista men jag har inte komigt så långt än. Hur långa snören behövs till en vuxen?

  • zararooke skriver:

   Tack!
   Hur långa snören man behöver beror lite på hur tjocka snören man använder och hur många pärlor man sätter in. Men närmare 1,5 m och sedan dubbelvikt (eller halva längden av två färger) räcker långt.
   Snöret i mitten ska räcka runt handleden och till ändar att knyta med när man sätter på sig armbandet. Runt 35-40 cm kan vara lagom, eller 80 cm och dubbelvikt (som på bilderna).
   Vi använde dubbla mittsnören för att få ett lite bredare armband. Nackdelen är att det kan vara knepigt att få in båda snörena genom pärlorna. Men det går också att trä pärlan på bara ett av snörena och låta det andra löpa bredvid.
   Ha så kul med knytandet! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s