Vatten- och foderautomater till kycklingar


Vi har en flock höns på gården och bland dessa finns två hönor som gärna ruvar fram några kycklingar varje år. Nykläckta kycklingar är ju vansinnigt söta. I år skaffade vi även några kalkonkycklingar och vaktelkycklingar. Riktigt trevliga djur de med och vaktelägg är inte bara små och söta, de är också fantastiskt goda.image

Sedan råkade jag se pärlhönskycklingar till salu och kunde bara inte låta bli. Så det blev några sådana också… Så plötsligt stod vi där med ett antal kycklingar av olika sorter, som åtminstone den första tiden behöver bo i olika hägn och burar. Och då behövdes det ett antal vatten- och foderautomater också – vilket man enkelt kan tillverka själv av plastbyttor/hinkar med lock.

I det här fallet använde jag plastbyttor som det varit yoghurt i, men jag har även gjort större foderautomater med 10-liters hinkar. I den blivande foderautomaten skar jag ut fyra hål nära botten av burken. Sedan är det bara att fylla på med foder, sätta på locket och ställa den på ett fat som fodret kan flöda ut i. I den blivande vattenautomaten skar jag bara en smal skåra längst ner. Man får hålla ett finger över skåran när man fyller på vattnet. Sedan på med locket och ställ ner på ett fat med en kant som är högre än skåran. Vattnet fylls då på i fatet tills vattennivån är i höjd med skårans överkant. Så länge locket sitter på hålls vattnet på den nivån.20140706-223514.jpg

Så fick pärlhönskycklingarna sina nya vatten- och foderautomater, och det tog bara någon minut så hade de fattat det hela och pickade glatt i sig av foder och drack av vattnet.20140706-223722.jpg


IN ENGLISH

Food and water dispensers for chickens

We have chickens, and recently also bought a couple of turkey, quail and Guinea fowl chicks. In other words, we have nummer of chickens of various kinds that, at least to begin with, need to live in seperate pens with food and water dispensers. Luckily, these are easily made from plastic buckets with lids. Larger holes for the pellets and grain in the food dispenser, and just a small hole in the water dispenser. Fill up, put the lid on and place on a plate with a high edge. The lid on the water dispenser needs to be airtight to work, allowing water to fill up just to the edge of the hole. It only took the Guinea fowl chicks a minute or two to muster the courage to try them out.

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, Djur och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s