Väska av jeans, pikétröja och virkad duk


20130915-103252.jpg När sambon var på älgjakt passade jag på att sy en väska av hans gamla kläder. I det här fallet ett par gamla trasiga jeans och en gammal pikétröja. En liten virkad duk kom också till användning. Det finns oändligt många varianter på väskor och sätt att sy dem på och det finns massor av inspiration att hämta på nätet. Det jag utgick ifrån tillslut var att jag ville ha en axelväska, med en ficka med dragkedja någonstans, som rymmer plånbok, mobil, nycklar och lite till. Jeans till yttertyg bestämde jag i ett tidigt skede, och när jag hittade pikétröjan kändes det som ett självklart val till fodertyg.

Benen på jeansen kändes som en lämplig bredd på väskan och då var det bara att måtta en ungefärlig längd innan jag klippte rakt över. Jag sydde igen botten och sydde sedan av hörnen (se bilder nedan). Av pikétröjan klippte och sydde jag en påse i samma storlek och form.
image

Det är ju alltid bra att ha en ficka med dragkedja i en väska och det gick alldeles utmärkt att återanvända dragkedjan på jeansen till det. Tygbiten i fickan gick att återvända för att täcka det som fattades för att få till en kvadrat och sen sydde jag helt enkelt fast det hela på utsidan av den blivande väskan med tät sicksacksöm. Storleken på fickan måttade jag efter mobilen (som jag vill kunna ha där). På sidan av fickan sydde jag också en raksöm och sprättade upp ett litet hål så att en penna får plats. image

Till locket på väskan klippte jag ut ett stycke från jeansen med en backficka. Kanske ingen vidare funktionell fickplacering på en väska, men det ger väskan lite karaktär. Jag råkade också ha en liten vit virkad duk som passade bra som utsmyckning. Den inre delen av duken sydde jag fast på maskin, men de yttre flikarna fick jag sy fast för hand. Även locket fick ett foder klippt från pikétröjan. image

Sen var det dags att sy ihop alla delar. Locket mot yttertyget på väskan, rätsida mot rätsida (som om locket på väskan var helt uppvikt). Sedan ner med det i fodertyget som vänts ut-och-in, alltså rätsida mot rätsida igen. Efter det kan man sy runt nästan hela öppningen. En glipa behövs för att vränga alltihop ut-och-in och på ett nästan magiskt sätt så fungerar det. Alla bitar sitter ihop på rätt plats, på rätt håll (om man nu nålat ihop det på rätt sätt). Glipan sydde jag ihop för hand. Då är det bara axelremmen kvar. Här använde jag linningen från jeansen, eller rättare sagt linningen från ett par och halvan från ett annat par för att det skulle bli lagom långt. Knappen respektive knapphålet i linningen kom ju också till användning här för att fästa de två delarna. Jag sydde ett varv runt öppningen, någon cm från kanten, och sydde då också fast axelremmen. Som förstärkning sydde jag också en fyrkant med ett kryss i. Axelremmen kunde ha varit med redan i förra steget (då alla delar syddes ihop). Men jag tyckte det var nog invecklat som det var och kan leva med att ändarna på axelremmen syns på väskans insida. image

Ja, så här blev slutresultatet och jag är rätt nöjd med min nya väska av sambons gamla kläder. 🙂image

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, Textil och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Väska av jeans, pikétröja och virkad duk

  1. MW skriver:

    Snygg!! Då har din sambo något att bära nycklar och telefon i när han ska till jobbet.
    Kram

  2. Pingback: Gamla kläder och nya käpphästar | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s