Matta vävd av råull


Jag vill gärna använda all ull från mina får till något, även den tjocka vinterullen. Några av de bästa partierna har jag använt till de tovade fällarna jag visade i mina tidigare inlägg, men jag hade även en idé om att väva med råull som jag provade nu under sommaren. Till det här har jag använt vinterull från mina 4 tackor. En är vit och de andra skiftar i gråa nyanser.

20150901-223950.jpg

Jag har införskaffat en vävstol, men den har ännu inte blivit uppställd. Jag har en del erfarenhet av vävning och förstår grundprincipen, men inte tillräckligt för att kunna varpa och solva en vävstol själv. Därför började jag fundera på om jag kunde konstruera någonting enklare att väva på och skruvade ihop en något överdimensionerad vävram. Själva ramen blev ca 1,5 m x 2,5 m. Jag råkade ha en gammal gardinstång i trä som nådde tvärs över och kunde användas som solvskaft, och jag skruvade fast grenklykor som hållare för solvskaftet.

20150901-224025.jpg

Jag hamrade ner två spikar i en träbit, på lämpligt avstånd från varandra, och knöt solvtrådar runt dem för att få samma storlek på allihop. Jag solvade varannan varptråd och hängde upp solven i gardinstången, hm, jag menar så klart solvskaftet. Varptrådarna har en naturlig fördelning i två plan (ett skäl) tack vare tjockleken på plankan som jag använde i den övre änden av ramen. Med solven kunde jag sedan dra upp den lägre nivån av varptrådar för att skapa det motsatta skälet. Jag var faktiskt förvånad över hur bra denna enkla konstruktion fungerade.
20150901-224049.jpg

Jag började väva med garn, för att få en stadigare början på väven innan jag började mata in den råa ullen. Ullen var grovt sorterad, men inte tvättad, och jag plockade bort lite skräp från hö och halm allteftersom. Allt jag gjorde var att greppa lite ull och tvinna det medan jag matade in det i väven. Jag skiftade mellan de olika färgarna av ull och tryckte ner varje rand innan jag växlade skäl.

20150901-224112.jpg

Efter ett tag insåg jag att det hjälpte att tesa ullen lite innan jag började tvinna den. Det gav ett jämnare inslag. Jag vek också ändarna runt den första och sista varptråden i varje rand. Bland utrustningen till en gammal vävstol jag fått hittade min mor en vävspännare. Den såg något antik ut, men fungerade utmärkt.

20150901-224146.jpg

Jag avslutade väven med garn och knöt av varpen. Sedan var det dags för tvätt och sköljning. Jag hällde helt enkelt varmt vatten med såpa över mattan och så gick barnen och jag runt på den ganska länge. För att inte krocka med varandra hela tiden passade vi på att öva ridvägar. Det var 10-åringens förslag, och lillasyster som precis börjat på ridskola knoppade genast på. Förutom att mattan blev tvättad så blev den också lite tovad, vilket säkert hjälper att hålla ihop den då varpen är relativt gles. Slutligen fick den en rejäl ursköljning med trädgårdsslangen och fick ligga och dra i ett gammalt badkar i ett dygn med några vattenbyten tills vattnet såg rent ut.

20150901-224217.jpg

Det tog över en vecka för den att torka, trots fint väder, men då den är gjord av ungefär tre och en halv fällar, ihop vävda till en matta som mäter 100 cm x 120 cm. Den mängden ull kan hålla en hel del vatten. Det jag har kvar att göra är att sy in ändarna på varptrådarna, men sedan är den klar att läggas ut på golvet i vårt vardagsrum i vinter.

20150901-224239.jpg


IN ENGLISH

A rug weaved from raw fleece

I have written an English version of this post on the Felting and Fiber Studio blog, which you can find here:

http://feltingandfiberstudio.com/2015/09/06/weaving-a-rug-from-raw-fleece/

 

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Matta vävd av råull

 1. hundklader skriver:

  Otroligt smart!!!!! Det blir nog mitt nästa projekt – låter mycket roligare än att tova 🙂

 2. Margit Kristoffersson skriver:

  Jag blir så imponerad! Du har så härlig blogg som jag följer och att kombinera vävning och tovning! Super smart! 😍😀

  • zararooke skriver:

   Tack Margit! Så roligt att höra! Jag tänkte att lite tovning kunde kompensera för den lite glesa varpen – och mattan håller ihop, så det verkar ju fungera. 😉 🙂

 3. steam1912 skriver:

  Nice! Vilket fint resultat du får!

 4. Elisabeth Jansson skriver:

  Vilken underbar blogg du har som du delar med dig hur du gör,matta är jag väldigt sugen på att göra,har sett andra som gjort liknande.Om man ska väva vilken sked skulle man välja då? Alltså hur många hål /cm

  • zararooke skriver:

   Tack! 😊 Jag använde ingen riktig sked, men från foton jag tog under processen vet jag att jag hade ungefär 1,5 fingrar i bredd mellan varptrådarna (och måttat med mina fingrar blir det på ett ungefär 2,5 cm). En tätare varp ger säkert en stabilare väv, å andra sidan får man nog ett lockigare och mer rustikt utseende med den glesare varpen. Trots den glesa varpen verkar mattan hålla ihop, dels för att råullen är tvinnad och dels för att hela mattan tovades lite under tvättningen på slutet. Det var helt enkelt ett experiment som föll väl ut. 😉

 5. christa Larsson skriver:

  Fantastiska saker du hittar på,alltid lika trevligt att läsa din blogg,man blir verkligen inspirerad av allt du gör med ull,tack snälla du för att du delar med dig….

 6. Linnea Ornstein skriver:

  Helt otroligt fint! Nu måste jag ju skaffa ännu fler fällar så jag kan göra en sån här!

  • zararooke skriver:

   Tack! 😊 Jag hoppas att du kan få tag på några fina vinterfällar. Den tjocka vinterullen håller ihop mer än den man klipper på hösten och är lättare att använda till sånt här. Lycka till! 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s