Tvätta ull i snö


Jag hade några kassar med råull som jag inte hann tvätta i badkaret utomhus i höstas. Det var lite för mycket, och lite för smutsig ull, för att lägga i badkaret inomhus (eller ja, det finns en risk för att familjen protesterar då…). Men det ska gå att tvätta ull genom att låta den ligga i snön tills den tinar fram på våren. Förra veckan fick vi ordentligt med snö, som fortfarande är fluffig och fin efter några riktigt kalla dagar (närmare -30 grader). Så igår (när det bara var -10) tyckte jag att det var dags att prova den metoden. Man vet ju inte hur bra eller dåligt något fungerar förrän man har testat.   

Det jag har har läst är att man rekommenderar att man väljer en plats i norrläge, där snön förväntas ligga kvar längst. Det är inget större problem hos oss. Hela gården ligger i en sluttning i norrläge, med skog på tre sidor som effektivt hindrar solens stålar på våren… För en gångs skull kan jag dra fördel av det. Jag grovsorterade ullen (tog bort det smutsigaste och mest tovade, samt en del dubbelklipp) och sedan la jag helt enkelt ut ullen i snön och skottade över den.

Det snöade hela dagen, men fåren verkade inte bry sig så mycket om det. De sover inne i ladugården på nätterna, men annars är det bara om det regnar kraftigt som de väljer att vara inne på dagarna. img_5189

Jag hann sortera och gräva ner fyra fällar i snön innan det blev mörkt. För säkerhets skull märkte jag ut platsen med pinnar, och förmanade barnen att inte bygga snögrottor just där. Det ska bli riktigt spännande att se hur ullen i fällarna ser ut till våren. Förhoppningsvis är de mer vita, eller gråvita, jämfört med nuvarande bruna nyanser… Jag lovar att återkomma med ett nytt inlägg då, med bilder, hur utfallet än blir.

 


IN ENGLISH

Washing fleeces in snow

I had a couple of bags of raw fleece, that I didn’t have time to wash in a bathtub outdoors last autumn. It was a bit too much, and too dirty, to wash in our bathtub indoors (or rather, the rest of the family may have protested…). But it is also possible to wash fleeces by laying them in snow, until they thaw out in the spring. As we got a lot of new snow last week, that is still nice an fluffy (after a cold spell with temperatures close to -30 degrees Celsius), I decided to give the method a try yesterday. You just don’t know how something works until you have tried it.

I sorted through the fleeces, removing wool that was very dirty or partially felted, and then I simply laid it out on the snow, and covered it with some more snow. I managed to sort and bury four fleeces in the snow before it got dark. To be on the safe side, I also marked the site with some sticks, and told the kids not to build snow tunnels there.

It snowed all day, but my sheep did not seem to mind. They sleep in the barn at night, but otherwise only choose to go inside if it is raining heavily.

I’m really looking forward to see what the fleeces look like in spring. I certainly hope they will be more white, or greyish white, compared to their current brown shades… I promise to write another post then, with photos, whatever the outcome.

Detta inlägg publicerades i Ull och märktes . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tvätta ull i snö

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  That sounds like a great idea. I hope it works out for you. I just washed some locks you sent me. Even that was a little work and smelly. I can’t imagine a fleece! I look forward to your report!

  • zararooke skriver:

   Glad to hear you have started washing some locks. Have you decided what to do with them yet…?

   I laid out really dirty wool in my vegetable garden last year, and that looked really clean in the autumn after all the rain we got. So I do have some hope that this will work. There is a lawn under all that snow, so I am hoping that the wool doesn’t pick up too much dirt from the ground when the snow melts. I’ll probably give it another rinse anyway, but most of the dirt should disappear in the snow melt. If it works, it’s a brilliant and time-saving idea. If it doesn’t, I’ll have a soggy mess of wool on my lawn to clean up in the spring. I’ll probably find out in the end of April.

   • Marilyn aka Pandagirl skriver:

    I may put the locks on a scarflette. I haven’t been up to felting yet,, but trying to get things organized. I hope the snow melt method works without the lawn dirt. Perhaps next time use some netting underneath or weed guard cloth?

   • zararooke skriver:

    Yes, some netting underneath would have been a good idea. That would allow the snow to melt through, but provide some kind of barrier against the ground.

 2. Karen skriver:

  I love it! It will be terrific if it works. It would certainly save a lot of time. Keep us posted!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s