En tovad taklampa med lockar


Igår fick jag äntligen ta av gipset! Handen är väldigt stel och öm, men vilken befrielse. Och tovning är nog ett utomordentligt sätt att träna upp handen igen. 😉  I väntan på lite förbättrad rörelseförmåga får jag skriva om sånt jag gjort innan jag bröt handleden, men inte hunnit skriva om tidigare. Så här kommer en beskrivning av hur jag gjorde en taklampa av ull.

Till den här lampan använde jag en gammal lampstomme och en glesvävd panelgardin av 100% lin (köpt på loppis för en billig penning). När jag sprättat och klippt bort fållarna hade jag ett tygstycke som mätte 45 cm x 200 cm. På det la jag ut ett tunt lager kardad vit Finull från Wålstedts Textilverkstad, som har tillräckligt god tovningsförmåga för att kunna dra ihop ett linne tyg, och sedan ett tunt lager okända vita ullblandningar från World of Wool, men gissningsvis merino med silke och oblekt soja  respektive blekt lin. Längs en långsidan på tyget, mellan de två lagren av kardad ull, la jag ut vackra lockar av otvättad Leicester. Sedan var det bara att tova ihop det hela. 

Tovning krympte ner tyget till ca 30 cm x 145 cm. Strukturen med de intovade fibrerna (silke, soja och lin) och de glansiga lockarna är helt ljuvlig.

Jag använde lampstommen upp-och-ned, och sydde fast det tovade stycket i den större ringen. Omkretsen är 130 cm, så jag hade 15 cm över som jag klippte bort. I dagsljus är taklampan ganska diskret men vacker i skiftningar från vit till beige.

Och när man tänder lampan framträder alla dessa intovade fibrer tydligt och de vita Leicester lockarna glänser. Lampan sprider verkligen ett mjuk och vackert sken, men lyser samtidigt upp rummet ordentligt eftersom den är så pass stor och helt öppen i toppen och botten. Som ullnörd kan man inte annat än gilla en sån lampa. 🙂


IN ENGLISH

A felted lampshade with locks

Yesterday I finally got to take my cast off!  Stiff and sore, but what a relief. And felting is probably an excellent way to train my hand again. 😉 In anticipation of some improved mobility I can write about what I did before I broke my wrist, but haven’t had time to write about yet. So here’s a description of how I made a lampshade of wool.

For this project I used an old lamp frame, and a woven panel curtain in 100% flax (bought cheaply at a second hand store). When I had removed the hems, I had a piece of cloth measuring 45 cm x 200 cm. On that I laid out a thin layer of carded, white, Swedish Finull, which has sufficient felting ability to pull together a linen cloth, and then a thin layer of unknown white wool blends from World of Wool, but presumably merino with silk and unbleached soy, versus bleached flax, respectively. Along one length of the fabric, between the two layers of carded wool, I laid out beautiful locks of unwashed Leicester. Then I felted it all together.

The final piece measured about 30 cm x 145 cm. The structure of the embellishment fibers felted into the wool, and the shiny curls, is gorgeous. I used the lamp frame upside down, and sewed the felted piece on to the larger ring. The circumference is 130 cm, so I had 15 cm to spare which I cut away. In daylight, the ceiling lamp is quite discrete, but still beautiful, in shades from white to beige. And when you turn on the light, all those embellishment  fibers show up clearly and the white Leicester locks glisten. The lamp spreads a soft and beautiful glow, but still lights up the room well as it is so large and completely open at the top and bottom. As a fibre nerd I must confess, I do love this lampshade. 🙂

Detta inlägg publicerades i Textil, Tova och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En tovad taklampa med lockar

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Congratulations on getting the cast off! The lampshade is gorgeous. I’ve had this on my list of things to do it seems like forever. I have my Mothers lamp from when she married that I wanted to do a new lampshade for. I never thought to include the locks in the body. It really creates a lovely look.

 2. Chris skriver:

  Men va’ underbar,snygg o rolig ! Vilken kreativitet… avundsjuk ***

  • zararooke skriver:

   Tack! 🙂 Ja, det är bara att sätta igång och tova! Den här är ju relativt enkel att göra eftersom det bara är ett platt stycke som sedan sys fast i ramen. Men möjligheterna till variationer är ju oändliga…. 😉

 3. itfryskeskiepke skriver:

  It feels free without the cast ? Wonderful!
  I like your lampshade very much. I also have two lampshades waiting for a change. I also have the same idea as you did but also i would like to make one with tubes wich has holes.
  Just have to much on my chedule.

  • zararooke skriver:

   Still very stiff, but so nice to be rid of the cast! Tubes and holes in a lampshade sounds interesting. I do hope you find time to make it. I also had some other ideas for round lampshades, including holes, which are still waiting… As always, far more ideas than time to realize them… 😉

 4. Lyn skriver:

  It is a beautiful shade and the locks around the bottom edge are divine!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s