Frodes fluffiga fäll


På min första semesterdag var det riktigt varmt och soligt – och enligt väderprognosen skulle det vända till det sämre redan nästa dag. Vad gör man då? Jo, man gör det mesta av en solig dag och plockar fram några lådor med råull att tova. 🙂

Den första fällen jag drog fram var från vår svarta Klövsjöbagge Frode, klippt sent i höstas. Eftersom vi klippte så sent hann den bli lite tussig och full med hö, men den kändes ändå värd att ta rätt på då den är riktigt långhårig. Sedan tog jag fram en brun vinterfäll från Härjedalsfår och en vit fäll från Klövsjöfår. Även dessa ljuvligt långhåriga, som bara har legat och väntat på rätt tillfälle och bra väder. Jag plockade ut några partier som såg bra ut och la ut dem i en trådback med topparna nedåt och de klippta ändarna uppåt.

En mer detaljerad beskrivning av hur jag tovar fällar av råull finns här, men något förenklat så lägger jag kardad ull över de klippta ändarna och tovar tills lockarna sitter fast.

Fällen hann torka utomhus till dagen efter, så att jag hann ta kort på den innan det började regna ordentligt på eftermiddagen…

En riktigt lurvig fäll med långa lockar. Även fasttovade är baggens svarta ull över 20 cm lång. Längst ner till höger ser ni den tovade baksidan. Och katten smilla har gett den sitt godkännande. En riktigt bra början på semestern. 🙂 

 


IN ENGLISH 

Frode’s fluffy fleece

On the first day of my summer vacation it was really warm and sunny – and according to the weather forecast, it would turn to for the worse the very next day. So, what do you do then? Well, I made the most of a sunny day and took out a couple of boxes with raw fleece to felt. 🙂

The first fleece I pulled out was from our black ram Frode, sheared late this fall. Because of the late shearing, it had got a bit messy and full of hay, but it still felt worth taking care of as it was really longhaired. In addition, I took out a brown and a white fleece, also with  lovely long locks, that had just been waiting there for the right time and good weather. I picked out some sections that looked good, and placed them with the tips down and the clipped the ends upwards.

A more detailed description of how I felt raw fleece rugs is available here, but somewhat simplified, I put carded wool over the cut ends and felt it until the locks are secured. I managed to dry the felted rug outdoors, and take photos of it, before it started raining heavily in the afternoon the day after…  The result is a very fluffy rug with really long locks. Even felted in, the black fleece from our ram is over 20 cm in fibre length. At the bottom right photo you can see the felted back of the rug.  And it has been approved by the cat too. A very good way to start my summer vacation. 🙂

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Frodes fluffiga fäll

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  It is absolutely beautiful! I have a washed fleece I want to make into a rug. Great advice!

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! Best of luck with your rug. 😊I hope the washing hasn’t disturbed the staples too much.

   • Marilyn aka Pandagirl skriver:

    This was the first sheep my brother in law sheared, so it was in a lot of pieces. I’ll make a sample, but may have to card it in order to use it.

   • zararooke skriver:

    Or aim for a small rug to put on a stool. 😉 A bit of time and patience can get you far. I’m sure you will put the fleece to good use somehow.

   • Marilyn aka Pandagirl skriver:

    Good idea Zara, thanks!

 2. Mahasana skriver:

  Hi! I have to ask you, this brown nuanse that you have in the rug, what sheep race is that? Very greatful for your help, I have been really looking for that kind 🙂
  Maria Mahasana

  • zararooke skriver:

   The brown fleece is from a very small and unregistered breed called Härjedal sheep. But we do have other Swedish breeds with the same colour, such as Rya, Värmland and Finull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s