Redskap till våttovning


Våttovning går helt enkelt ut på att massera, gnugga, knåda och på olika sätt bearbeta ull med vatten, och ofta såpa eller tvål, för att få ullen att tova ihop sig. Beroende på vad man tovar, och i olika steg i processen, kan man använda olika redskap. En klassiker är ju gamla tvättbrädor. Jag använder gärna det när jag valkar saker gjorda med ett relativt tjockt lager av ull, som sittdynor och sulor på tofflor.

20150209-212246.jpg

Man kan nog använda det mesta som har knottror, bubblor, räfflor eller liknande. Vanliga brödkavlar kan vara bra i början för att pressa ut luften ur den blöta ullen, och en stor brödnagg hör till mina favoritredskap. Då kan man antingen kavla, istället för att rulla, eller rulla på kaveln. Vanlig bubbelplast fungerar både bra att jobba på och att rulla in arbetet i. På samma sätt använder jag ibland en lådamatta – en lite tjockare plastmatta med knottror (köpt på IKEA). Och har man inget lämpligare att rulla upp arbetet på så fungerar en gammal hederlig skogspinne alldeles utmärkt.

20150209-213634.jpg

Nyligen la jag till ett nytt redskap i min arsenal. Ett metallock från en glasburk som jag limmade fast dekorstenar på (med glaslim). Det blev ett riktigt bra massageverktyg för tovning. Om man har svårt att hålla greppet runt locket, mitt i all såpa, kan man ju skruva dit burken igen för att få mer att hålla i. Men ibland är det bra med ett platt redskap för att nå in och massera insidan av till exempel en väska. Oj, så nöjd jag är med den! 🙂

20150209-215013.jpg


IN ENGLISH

Tools for felting

All sorts of bumpy things can work as tools for felting – from old washboards, to rolling pins, to bubble wrap or cupboard liners. I recently made a new tool, by glueing glas pebbles on a metal lid from a jar. It really worked well as a massage tool for wool when felting. If you need more to hold on to, you can just screw the jar back into the lid. But sometimes it is useful to have a flat tool, to e.g. rubb the inside of a bag. I must say, I’m really pleased with my new felting tool. 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, Tova, Ull och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Redskap till våttovning

  1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

    That’s a cool idea to put the beads on a jar top. I have a bead board and a smaller version on a board with a handle. I also use an old tupperware top. I have a lefse, but find it awkward to use, it doesn’t roll very well.

    • zararooke skriver:

      I often use my rolling pin. It’s big and heavy and easy to roll with soapy hands. I can see a tupperware lid being useful. Must keep an eye out for one at the charity shop. It’s always fun to have a variety of tools to choose from.

  2. Pingback: Hur man tovar en fäll av råull | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s