Miniväxthus av tavelramar


Förra helgen hittade jag ett gäng små tavelramar med glas på loppis, för 5-10 kr styck. Det måste ju vara perfekt för att bygga ett litet miniväxthus. Jag slank även in i hobbyaffären och köpte några träpinnar i olika storlekar som jag tänkte kunde vara bra att ha till bygget. 

Jag började med att ta ur glasen ur ramarna och tvätta dessa. De ramar som hade färg eller var lite ojämna i kanterna fick en omgång med sandpapper. Jag målade också alla ramar med ett lager färg innan jag började bygga ihop dem. Eftersom det bara är en liten konstruktion som inte kommer utsättas för några större påfrestningar, och träet i dessa gamla ramar är torrt och lät kan spricka, valde jag att bara använda lim för att sätta ihop dem. I brist på klamrar i lämplig storlek använde jag ett snabbtorkande lim och klädnypor. Sambon muttrade givetvis över denna ”husmorslösning”… men det fungerade.

Jag satte tre ramar i bredd på vardera långsida, och en på vardera kortsida. Det visade sig vara en lämplig storlek för att kunna stå på ett plastfat till en liten balkonglåda. Taket motsvarar två längder med tre ramar i bredd satta i rät vinkel mot en fyrkantig stav. Nu hade jag inte riktigt så många ramar i samma storlek som jag behövde (jag hade 10 och hade behövt 14). Men av två större ramar, och några lösa glasskivor, lyckades jag knåpa ihop två delar som vardera motsvarade två ramar i bredd. Det där blev kanske bara förvirrande, men på bilderna syns de delarna tydligt eftersom de var omålade. Sen limmade jag också fast en lite bredare pinne vid kortsidorna (återigen – se bild) så att taket skulle ha lite mer yta att vila på.   

Ja, sen målade jag allt ett till varv och satte in glasen igen. Jag har inte gjort något med gavlarna på taket än. Kanske limmar dit en trekantig träbit, eller genomskinlig hårdplast, eller bara låter det vara. Lite ventilation kan ju vara bra när vårsolen ligger på genom köksfönstret. Och nu har mina pelargonsticklingar fått flytta in.

Detta inlägg publicerades i Återbruk och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Miniväxthus av tavelramar

 1. Emma skriver:

  Gu va fint, grymt gjort. riktigt smart ide som ja tänker härma om det är ok;-). //Emma

 2. Nadja skriver:

  Hej
  Vilken fantastiskt idé! Och väldigt snyggt gjord. Duktigt!
  Hälsningar
  Nadja

 3. Sid the Cobber skriver:

  Tack för underbart tips! 😍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s