Bevattning i växthuset


Trädgårdsäsongen har börjat, så nu pysslas det mest utomhus. Idag har jag planterat tomater i växthuset och i år ska jag testa vad jag hoppas är ett fiffigt sätt att vattna i bäddarna. När man bara vattnar på jordytan kan det vara svårt att avgöra hur fuktig jorden blir längre ned, och rötterna på tomatplantorna har tidigare år haft en tendens att växa väldigt ytligt. Så pass ytligt att de spolats fram när jag har vattnat.

Via Pinterest har jag sett flera tips där man bredvid plantor grävt ner PET-flaskor med hål i för att vattna i. Nu dricker vi väldigt lite läsk i vår familj, så jag hade dåligt med PET-flaskor. Men vi köper ibland mjölk i 2-liters plastdunkar, och dessa hade jag sparat (jag visste väl att de skulle komma till användning). Jag tryckte ett antal hål i dem med en stor spik och grävde sedan ner dem mellan tomatplantorna.

image

Med så många hål rann vattnet ut i jorden i nästan samma takt som trädgårdsslangen fyllde på. De kommer med andra ord inte fungera som vattenreservoarer mellan vattningar, men bevattningen sker i djupare jordlager. Så det bör locka rötterna att växa djupare och man får lite bättre känsla för hur mycket vatten man tillför bädden. En till fördel är att man enkelt kan tillföra flytande gödning, som till exempel nässelvatten. Så i år förväntar jag mig ovanligt friska och starka tomatplantor och en särdeles god tomatskörd!

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, Trädgård och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s