En tovad matta av större modell


imageI slutet av sommaren fyllde jag år. Jämnt dessutom. Men jag kände inte för en stor fest. Det enda jag önskade mig var att få ägna en hel dag åt ett lite större tovningsprojekt – och så blev det. Jag tog ledigt från jobbet, solen sken och uppassad av familjen fick jag leka med ull i trädgården hela dagen. Planen var att tova en matta, modell större, av råa lockar. Kan man ha en bättre födelsedag?

Utgångsmaterialet var vit ull från korsningsfår som jag fått av grannen vid vårklippningen. Barnen och jag la ut all ull på en presenning och plockade bort skräp och de mest smutsiga/toviga delarna. Sedan vände vi lockarna nedåt och la ihop alla sjok till en rektangel. På det la vi ut ett tunnt lager kardad ull och på det ett glesvävt bomullstyg (från ett gammalt sängöverkast). Allt blöttes ned med trädgårdsslangen. 20141005-001710.jpg

imageEfter lunch (lyxiga räkmackor i trädgården med hemgjord aioli på egna ägg) var det dags att börja bearbeta ullen. Man får tänka i lite andra banor när man ska göra något i den här storleken. Allt måste skalas upp och det hade aldrig gått om vi inte kunnat hålla till utomhus. Jag hällde på varmt vatten med tvål från en vattenkanna och sedan trampade barnen och jag runt på det hela. Just den här delen tyckte barnen var vansinnigt roligt. Jag med.

20141005-003252.jpg

Sedan var det dags att börja rulla. Jag vek presenningen runt kanterna och rullade upp det på ett rör (av papp, förstärkt med vävtejp – det var vad jag råkade ha till hands) och drog fast det med spännband. I röret hade jag ett armeringsjärn som jag knöt fast ett rep i, på vardera sida om röret. Sedan turades vi om (barnen och jag) att gå och dra och rulla. Först upp och ned längs infarten och sedan längs grusvägen. Med jämna mellanrum rullade jag upp det hela, hällde på mer varmt tvålvatten, och rullade ihop den igen från ett annat håll. Efter ett tag syntes det tydligt att ullen börjat leta sig igenom tyget och att det drog ihop sig. Oj, vad mycket rullande det var. Men solen sken, vi hade hela eftermiddagen på oss och det fanns gott om tårta kvar till eftermiddagsfika.20141005-004443.jpg

När vi tröttnat på rullandet, och ullen hade tovat fast sig i tyget ordentligt, fortsatte vi bearbetningen med kavlar och genom att stampa runt på det hela i en badbalja med varmt vatten. Det var så tungt med så mycket blöt ull att det var svårt att göra något med handkraft. Då är det enklare att ställa barnen i baljan. Sedan spolade jag igenom det hela med trädgårdsslangen och lät det ligga några timmar i blöt i badkaret innan jag hängde upp det på tork. Sedan väntade födelsedagsmiddag.20141005-005233.jpg

Det tog flera dagar för det att torka och det är först då man egentligen ser resultatet. Jag är riktigt nöjd – både med mattan och min födelsedag. En blandning av olika lockar och mer tovade partier gör det väldigt livfullt. Jag ska sy fast kanten på tyget i ullen för hand som extra förstärkning, men ullen har till största del tovat fast sig ordentligt i tyget. Det gör mattan mer slitstark.20141005-005938.jpg

Sedan är frågan om jag ska ha den som matta, eller kanske hänga upp den på väggen istället. Fördelen med att hänga den på väggen är att unghunden (en ettårig jämthund) inte kommer åt att tugga på den. Nackdelen är att man då inte kan ha fötterna på den en kall vinterdag. Jag får väl hoppas på att hundens iver att tugga på saker lagt sig innan vinterns kyla slår till. Eller så får jag kanske möjlighet att tova en ny matta nästa år… 😉20141005-010611.jpg


IN ENGLISH

A large felted rug

For my birthday, at the end of the summer, I asked for a whole day of felting to try a larger project. I spent a wonderful day in the garden, assisted by my daugthers, and served in every way by my family. We started with raw, unwashed, locks that we laid out with the cut ends facing up. On that we layed out a thin layer of carded wool and a loosely woven cotton fabric. Everything was wet down, first with the garden hose and later with warm soapy water, and then we walked around on it. After that came the rolling, up and down the drive way and along the gravel road. We also gave it a round with rolling pins and walked on it again in a basin with warm, soapy water. This amount of wet wool is too heavy to work by hand, but the kids loved jumping around on it. I rinsed it thoroughly with the garden hose and gave it a long soak in the bathtub before I hung it up to dry.

I am really pleased with the result. The wool felted into the fabric (which gives the rug extra strength) and the mix of straight and curly locks, along with parts that are more tightly felted, give it character. Now I can only hope that our youngest dog stops chewing on everything before winter arrives so that I dare keep the rug on the floor. Or else, I may have to make a new one next year. 😉

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s