Havtornsparfait med enkel chokladdekor


Matlagning är inte min starka sida – om det inte handlar om rätter på P som paj, pizza, pasta och plockmat. Det där med ”kött och potatis” lämnar jag med varm hand över till min (lyckosamt nog) matlagningsintresserade sambo. Men ”pyssliga” för- eller efterrätter kan jag tycka är kul ibland, och parfait börjar ju faktiskt på P. Mitt bland alla höstfärger kändes en orange parfait helt rätt och havtorn kändes som ett kul alternativ till hjortron. Jag har havtorn i trädgården, men även om honplantan ser fin ut, så har jag ännu inte fått en hanplanta att överleva vintern (och ringbarkning av sork). I väntan på egen skörd finns det frusna havtorn att köpa på affären. Sen insåg jag att det inte var helt lätt att hitta ett parfaitrecept som började med just havtornsbär. De jag hittade använde ”havtornsbas”, sylt eller saft. Därav detta inlägg – så här gjorde jag:

Jag värmde upp bären med socker i en kastrull. När sockret smält och bären börjat mjukna använde jag en mixer för att finfördela fruktkött och skal. Havtornskärnor är relativt stora. De stör inte smaken, men alla uppskattar inte knaprig parfait, så jag valde att sila bort kärnorna (som fortfarande var hela). Sen följde jag ett standardrecept: 1) vispade äggulor (gyllengula, från våra egna höns) med florsocker, 2) vispade grädde, 3) vände ner grädden och havtornsmassan i äggsmeten, och 4) hällde upp smeten i portionsformar och ställde i frysen (minst 3 timmar).

Proportionerna var som följer:
1 paket (ca 225 g) frusna havtorn
1 dl socker
3 ägggulor
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde

20131009-223737.jpg

Nu kommer vi till det riktigt roliga (och pyssliga) – chokladdekoren. Men det här är också väldigt enkelt. Proffsen använder spritsar, eller åtminstone en rullad kon av smörpapper, men jag tycker det blir så mycket svinn av chokladen av det. Jag smälter chokladen i micron och använder helt enkelt en matsked som chokladen får rinna från för att ringla ut den på ett smörpapper. En klump av smältchoklad kan också formas (smetas ut) på smörpappret med till exempel en liten sked eller tandpetare (se bilder nedan). Sen ska de in i kylen eller frysen för att stelna.

20131009-230557.jpg

Kanske inte jätteproffsigt, men lite charmigt hemgjort och personligt – och väldigt gott!

20131010-233507.jpg

Annons
Detta inlägg publicerades i Ätbart och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Havtornsparfait med enkel chokladdekor

  1. irja skriver:

    Härligt!

  2. Lovisa skriver:

    Tack för detta fantastiska recept! Blev en succé på nyår. Testade först ett baserat på havtornssaft men det blev jätteisigt och smakade inte alls mycket. Ditt recept levererade det perfekta resultatet i kombination med hallonspegel och mandelflarn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s