Tovade julstjärnor


20131209-000228.jpgI ett tidigare inlägg tovade vi blommor till hattar. Nu har jag tovat fler blommor – men denna gång i rött och grönt för att efterlikna julstjärnor. ”Blombladen” byggs upp av några lager av små tussar av ull som man tvinnar ihop i ena änden. Jag använde två nyanser av vardera färg. När blomman håller ihop, efter lite försiktig våttovning, gör man små klipp mellan ”blombladen” och tovar lite till. Det tovar lätt ihop sig, så det gäller att veckla ut blomman med jämna mellanrum för att granska resultatet. Pillrigt – men kul!

20131209-001623.jpgJag la ihop ”blommorna” två och två, en helröd på en rödgrön, och nåltovade ihop dem i mitten. Då får man en julstjärna med flera röda och några få gröna ”blomblad”. På den riktiga plantan är inte de röda ”bladen” kronblad i blomman, utan s.k. högblad som sitter närmast blomman och avviker i utseende mot övriga (gröna) blad. De egentliga blommorna är de där små (oftast gulaktiga) knopparna i mitten. Jag sydde fast några pärlor i mitten.

image

 

Sen var det stora dilemmat vad jag skulle ha blommorna till. Man skulle kunna sy fast dem på en säkerhetsnål och använda som brosch. Eller drapera dem på en vit tovad boll, nåltova fast dem, och hänga i julgranen. Eller ha dem som dekor på en julkrans. Jag valde det sistnämnda. Jag hade en krans av kvistar som jag gjorde i höstas, men inte kommit mig för att göra något med. På den lindade jag ett varv med vita remsor av gamla lakan och ett varv med ett vävt band i rött och grönt. Sedan drog jag en sytråd genom blommorna och knöt fast dem i kransen.

Det hade varit snyggt med en helvit krans mot de röda blommorna, men vår ytterdörr är vit. Så det fick bli så här istället. Se där! En liten domherre hittade också till kransen. Mer om honom kommer i nästa inlägg.image

Detta inlägg publicerades i Jul, Tova, Ull och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s