En tovad och sydd väst / A felted and sewn vest


Ännu en väst, denna gång tovad efter ett mönster. Eller ja, nästan. Jag började i alla fall med att köpa ett mönster till en väst, som jag justerade något och sedan skalade upp för att göra en mall att tova efter, med hänsyn taget till krympmån.

Another vest, this time felted following a pattern. Or well, almost. I bought a sewing pattern for a vest, which I adjusted somewhat, and then scaled up to make a template for felting, taking shrinkage into consideration.

Jag tovade delarna (baksida och två framstycken) var för sig, av merinoull med viskos- och sidentyg som dekor på baksidan. Katten (på bilderna nedan) har ingenting med tovningen att göra och är inte särskilt hjälpsam, men likväl ett trevligt sällskap.

I felted the different parts (back and two front pieces) separately, using merino wool with viscose and silk fabric on the back piece. The cat (in the photos below) has nothing to do with the felting and is not very helpful, but nevertheless good company.

Slutligen sydde jag ihop delarna, återigen med stöd av mönstret, men med vissa justeringar (däribland bystinsnitt för bättre passform). Fördelarna med att tova västen i delar och sedan sy ihop dem, jämfört med att tova västen i ett stycke, är helt klart möjligheten att göra den här typen av justeringar på slutet.

Finally, I sewed the parts together, again basically following the pattern, but with some adjustments (including folds at the bust for a better fit). The advantage of felting the vest in parts and then sewing them together, compared to felting the vest in one piece, is clearly the possibility of making these kinds of adjustments at the very end.

Och ja, denna gång blev det en väst som faktiskt sitter bättre på mig än provdockan. Provdockan är lite för mager för att fylla ut den, men mer fotogenisk än jag… 😉

And yes, this time I ended up with a vest that actually fits me better than the mannequin. The mannequin is a little too skinny to fill it out, but still more photogenic than me… 😉

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till En tovad och sydd väst / A felted and sewn vest

 1. Victoria skriver:

  Great job. Thanks for sharing, I will have to try this out as making felted vests in one piece never seem to fit me.

 2. annielynrosie skriver:

  It is a lot of work, but oh what a joy the finished vest is! The colours are wonderful.

 3. RovingOne skriver:

  Thank you for sharing. It looks great & you’ve inspired me to give a go. I bought a waistcoat (vest) pattern intending to make it from a length of nuno felt. Now you’ve given me something to think about. Scaling up the pattern might be a less wasteful alternative.

  • zararooke skriver:

   Thanks! Glad to hear that I may have contributed with a little inspiration. 😊 Apart from saving material, it is also nice to have firmly felted (rather than cut) edges along the outer edges of the vest. So aim to due the final adjustments (cutting), if needed, along edges that will be sewn together. Best of luck with your waistcoat! I’m sure it will turn out great. 👍🏻

 4. Christin Ekholm skriver:

  Vilken fin blogg du har!
  Jag sökte på Tova ull och hittade hit – här kommer jag att bo hela kvällen ☺️
  Tack för att du delar med dig av allt detta kreativa!
  Vänlig hälsning
  Christin

  • zararooke skriver:

   Tack för din trevliga kommentar! ☺️ Jag måste återuppta skrivandet här igen snart. Har flera påbörjade inlägg som väntar. Det vara bara den där lilla detaljen med att hitta tid till att skriva klart dem också. 😅

   • Christin Ekholm skriver:

    Hej igen!
    Hoppas att du hittar tiden att blogga – du har ju så många bra idéer.
    Vänlig hälsning
    Christin ( som är en ullnörd) ☺️

 5. Pingback: En tovad och sydd jacka / A felted and sewn jacket | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s