En hundbädd av en skjorta


Vi har nyligen skaffat en valp. En liten jämthundstik. Tanken var att hon skulle nöja sig med att sova på en dubbelvikt badrumsmatta tills vi fixat en riktig bädd åt henne. Men redan första dagen snodde hon hundkorgen från vår andra hund (en snäll Norrbottenspets). Valpen behövde alltså en egen bädd. På nätet har jag sett flera exempel på bäddar (för katter och små hundar) gjorda av ylletröjor. Ser mysiga ut, men kanske inte så enkla att tvätta. Och den här valpen växer fort. Idén behövde sålunda modifieras något.

imageI förrådet hittade jag en gammal militärskjorta, en gammal innerkudde och en ännu äldre soffkudde från en soffa vi gjort oss av med för många år sedan. De två sistnämnda har sparats just för att man aldrig vet när man kan behöva lite stoppning till något. Jag började med att sy ihop öppningen nedanför och framför kragen (halssprund heter det tydligen), samt sy ingen halsöppningen (tvärs över kragen på avigsidan). Sedan sydde jag rakt över skjortan från ärmhåla till ärmhåla. I skjortans nederdel stoppade jag in innerkudden.

imageEfter det fyllde vi ärmarna och överdelen av skjortan med stoppning från soffkudden. Här är det bra att ta hjälp av en entusiastisk 4-åring med smala armar. När allt var stoppat sydde jag igen ärmarna vid manschetterna. Jag övervägde att sy rakt över skjortans nederkant, men ändrade mig och satte dit några tryckknappar istället. Då kan man enkelt ta ut innerkudden när bädden behöver tvättas. Slutligen sydde jag fast ärmarna mot sidorna av skjortan.

Har ni någonsin försökt sitta och sy på köksgolvet i sällskap av en livlig valp? Det inte helt lätt…image

Ungefär lika lätt som att ta kort på henne i bädden med någon slags skärpa. Men, å andra sidan verkar hon riktigt glad över sin nya bädd. Och när hon har vuxit på sig ska jag leta rätt på en till militärskjorta och foga ihop med denna till en större (dubbel)bädd. Vilken tur att jag har sparat fler soffkuddar! image

Döttrarna och jag diskuterade om valpen hade föredragit en annan färg på skjortan. Det är ju en tik. Men militärskjortor är slitstarka i tyget (vilket jag misstänker kan behövas) och hon är ju trots allt en jakthund. Så skogsgrönt är nog hennes färg.

Detta inlägg publicerades i Återbruk, Textil och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En hundbädd av en skjorta

 1. Caroline skriver:

  ÅÅHH fy tusiken vilken fin och söt hund ni har! Vill ju bara tokgosa den… Och hundbädden blev riktigt fin också! ^^

  • zararooke skriver:

   Ja, hon är vansinnigt söt. Och tur är väl det, för emellanåt är hon ett riktigt litet monster med väldigt mycket energi och sylvassa tänder. 😉
   Hundbädden är inte min vackraste skapelse – men praktisk och enkel att göra. Känns bra att åtminstone ibland tillverka något som vi har användning av också. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s