Batikfärgning


Äldsta dottern fick ett kit med batikfärger när hon fyllde år och häromdagen frågade lillasyster om vi inte kunde göra något med dem. En kall och regnig sommardag var ju det ett utmärkt förslag. En kompis till flickorna var också här, så jag hade tre barn runt köksbordet som glatt experimenterade med färgerna. Vi snurrade och knycklade ihop de vita plaggen och knöt om med gummiband. Sedan fick barnen droppa på färg. Och jag passade på att färga lite bomullstyg och även ull. Ullen blötte jag ner med ättikssprit och vatten och droppade på färg. Sedan körde jag den någon minut i micron ett par gånger.

20150711-112920.jpg

Nedan ser ni resultatet på några av våra alster. Batik är kul och tacksamt att göra med barn. Något slags mönster blir det alltid och det är riktigt spännande att se hur olika ”knutar” ger olika mönster. Så länge man använder en färg man tycker om så kan det liksom inte bli fel.

20150711-113153.jpg

Jag blev också riktigt nöjd med färgen på ullen och mina tygbitar. Det här blir perfekt att nunotova något av. Frågan är bara vad. Men halva nöjet med ett projekt ligger i att planera vad man ska göra, så det är ett angenämt problem att klura på.

20150711-115616.jpg


IN ENGLISH

Tie-dyeing

We have done some tie-dyeing – a good way to spend a cold and rainy summer’s day. The kids really enjoyed making different types of knots and adding the different colours. And it’s always exiting to see the results. As long as you use a colour you like, it just can’t go wrong. You will always end up with some sort of pattern. I also dyed a couple of pieces of thin, cotton fabric and some wool (the latter soaked in vinegar and heated in the microwave). I am really pleased with how it came out. The wool and fabric will be perfect for nuno-felting, although I haven’t decided what to make yet. But that’s a pleasant problem to think about.

Annons
Detta inlägg publicerades i Textil, Tyg, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Batikfärgning

 1. zedster66 skriver:

  They turned out really well! Did you buy a kit or mix the dye yourself? You can use the same dyes on cellulose/plant based felting fibres like viscose,cotton and bamboo.

  • zararooke skriver:

   Thanks Zed! It was a kit with powder dyes in squeezy bottles, that we just had to fill up with water and shake. Very easy to use, especially with kids. I only dyed a little wool, to see if it worked. But this certainly warrants further dyeing experiments with both wool and other fibres. 🙂

   • zedster66 skriver:

    I’ve seen similar kits here and thought about buying them, but decided to buy the powder dyes, I’m tempted to buy squeezy bottles though after seeing those patterns 🙂

 2. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Great Fun! I love the colors and patterns.

  • zararooke skriver:

   I hadn’t done this for ages, so I had almost forgotten how fun it is. Need to get some pink dye next time though – to please my youngest. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s