Fler fällar tovade av råull


Jag blev så pass nöjd med fällen jag tovade av råull (förra inlägget) så jag tovade några till. När man ändå har ull kvar och solen skiner är det ju lika bra att passa på!

En fäll gjorde jag mestadels av vita lockar och stack ner några knippen av långa gråa lockar på några ställen. Sedan var det samma procedur som jag beskriv i mitt förra inlägg: ett lager av kardad ull på alltihop, tovning och en ordentlig ursköljning. 20150825-110230.jpg

Så här fluffig och vit blev den när den torkat. 20150825-110254.jpg

Nästa fäll blev en svart och vit skapelse. Här använde jag grov ull från grannens Åsenbagge och kombinerade det med vit ull från två olika får, en med grövre och rakare ull och en med långa lockar. Förutom färgkontrasten så är det lite ”svinto möter änglahår” över det hela. 20150825-111023.jpg

Man vill ju ha en jämnt tovad baksida. Om man håller upp fällen mot ljuset är det lättare att se om man har några svagare partier. Dessa kan bättras på med en tovningsnål när fällen har torkat. 20150825-110437.jpg

Baggens grova, svarta ull är varken mjuk eller glansig, men blev en läcker kontrast till den fluffiga vita ullen. 20150825-110458.jpg

Slutligen gjorde jag en till fäll med ull från 7 eller 8 olika får. När man har tovat klart är alla lockar blöta och nedtryckta och man undrar om man har tovat för mycket. Men det går oftast förvånansvärt bra att lirka loss ändarna på lockarna när fällen börjat torka. 20150825-110615.jpg

Och när man har arbetat sig igenom hela fällen och den torkat ordentligt ser den ut så här. Ett riktigt fluffigt lapptäcke av lockar. 🙂 20150825-110648.jpg

20150825-110141.jpg


IN ENGLISH

A few more felted rugs from raw fleece

I was so pleased with my felted rug (my previous post), that I decided to make a few more. One is made mostly with white fleece, with a handful of grey locks stuck in here and there. Another one was a black and white creation, where really coarse, black fleece from my neighbour’s ram makes an interesting contrast to fluffy, white locks. When held against the light, you can easily see if there are any weaker spots in the felted backside. These can be strengthened and felted together with a felting-needle, when the rug has dried.

The last rug was another mix of fleeces from 7 or 8 different sheep. When you are done felting, all the locks are wet and squashed. But when it has started drying, the tips of most of the locks can be pulled out. And when completely dry, you should have a fluffy patchwork of wool. 

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Fler fällar tovade av råull

 1. csmose skriver:

  Som alltid. Ett stort nöja att läsa din blogg. Vilken härliga fäller du har gjort. Grattis med ditt fina resultat.

 2. nathaliesjogren skriver:

  Åh wowvad fräckt. Bra jobbat och vad inspirerad jag blir.

 3. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  They all turned out great Zara! Will you ever run out of fleece? 🙂 Will you sell these or hang them as well?

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! I have not decided what to do with these yet. I have probably used up the best bits of the fleece sheared last spring, but still have quite a large stash – and the sheep are growing new wool that will be sheared again later this autumn. 😉

 4. Hanna skriver:

  Åå, så underbara! Säljer du någon av dessa?
  Hälsningar Hanna

  • zararooke skriver:

   Tack Hanna! 🙂
   Den enda som finns kvar till försäljning är den vita med gråa inslag som finns på bild ovan (1 250kr inkl moms). Sedan har jag några mindre varianter (30 x 40 cm) som jag kan maila bilder på om du är intresserad (450kr inkl. moms).

 5. Nicole skriver:

  Hej, verkligen underbara alster. Jag blir sugen på att lära mig göra egna! Finns det kurser? (har dock inga får men väl ull kvar från vår angorakanin 😉 )
  Undrar även om du har en mjuk pläd till försäljning som passar vår bebis som kommer komma nu i augusti? 🙂

 6. zararooke skriver:

  Tack Nicole! 🙂 Det finns nog många grundkurser för tovning. Kolla med studieförbunden eller hemslöjdsföreningar där du bor. Sedan kan man hitta mycket information och instruktionsfilmer på nätet och själv prova sig fram. Det är så jag har lärt mig, och fortfarande lär mig. 😉

  Jag har ingen pläd till försäljning. Om du funderar på att tova en själv kan du prova med att köpa nålfilt och våttova den så att den blir stadigare. Nålfilt finns att köpa på t.ex. Filtmakeriet. Eller så skulle du kunna prova på nunotovning (då man tovar in ull i tyg). Fast om bebisen kommer nästa månad kanske det är enklast att köpa en vävd yllefilt.

  Lycka till med både bebisen och tovningen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s