Tovade tofflor med ögon, öron och svans


Jag har länge varit sugen på att tova tofflor. En helg var fyraåringen och jag ensamma hemma, det var kyligt ute, och i förrådet hade jag ett lager med ull som vi har tvättat och kardat. Dessutom hade jag hittat en webbsida med bra instruktionsfilmer om olika tekniker för våttovning: Felting Lessons av Terri Pike. Det var med andra ord dags att prova.

Jag ritade av dotterns fot på en bit kartong och la till ca. 3 cm runt det innan jag klippte ut formen. Två fötter behöver givetvis två kartongformer för två tofflor. Runt dessa virade vi först lovikkagarn (vilket kommer synas på tofflornas insida), innan vi täckte formarna med flera tunna, korsande lager kardad ull. Först grå ull och sedan lilafärgad ull. På det fick fyraåringen själv lägga till dekor i form av bitar av lovikkagarn.
20131020-003904.jpg

Sen var det dags att knåda det hela. När det kändes som att det höll ihop ordentligt klippte vi upp en öppning och tog ut kartongen. I det här skedet insåg vi att bitarna vi tänkte klippa bort i öppningen skulle kunna bli öron. Eftersom fyraåringen redan hade fixat ögon med lovikkagarnet, så passade ju kaninöron alldeles förträffligt. Insidan knådades med hjälp av en plastboll och den slutliga tovningen gjorde vi med tofflorna på hennes fötter i diskhon. När tofflorna krympt till rätt storlek sköljde vi ur dem och ställde dem på torkning.
20131020-003944.jpg

Vi använde vit och svart ull till ögonen och våttovade två små bollar av ull till svansar. Sedan insisterade dottern på att de även skulle ha nos och mun. Allt tovades fast med tovningsnål. Slutligen penslade jag på två lager naturgummilatex på sulan för att minska halkrisken.
image

Fyraåringen är iallafall nöjd med sina egendesignade tofflor. Rätt storlek är de också. Då återstår bara att lära hunden att det inte är hans leksaker. När jag har lagt ut det här ska jag tova fast en av svansarna igen…

20131026-175155.jpg

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tovade tofflor med ögon, öron och svans

  1. Pingback: Tovade tofflor med lockar | Min kreativa sida

  2. Pingback: Ett par tovade tofflor till storasyster | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s