Merino tovad på gasväv


Nu har jag hunnit leka lite med merinoullen själv också. Jag började med att lägga ut ett stycke gasväv av bomull och på det la jag ut två tunna lager ull i olika fiberriktningar. Det första lagret var bara vit merino, och det andra var en härlig blandning av vit merino och glänsande oblekta sojafibrer.

Gasväven som jag la ut ullen på var 150 cm x 50 cm, och det tovade stycket hade krympt ner till 80 cm x 25 cm, alltså halva bredden och nästan halva längden. Både gasväven och sojafibrerna skrynklade ihop sig ordentligt, och den känns väldigt lätt, mjuk och följsam. Med en stor knapp och ett knapphål kan den nog bli en användbar halsvärmare. Diskret men vacker med de glänsande slingorna av sojafibrer.

På ett annat stycke gasväv la jag ut blommor och ränder, och lät ”ränderna” fortsätta utanför tyget. På blombladen la jag också ut lite vita bambufibrer. 

Gasväven jag började med var 120 cm x 50 cm, och det slutliga alstret är ca. 90 cm x 30 cm plus fransar. Visst kan man svepa även denna ett varv runt halsen, men då ser man inte mycket av mönstret, och det är lite synd. Bambufibrerna lyser verkligen upp och ger liv till blombladen, och de tovade fransarna blev en läcker avslutning. Jag är riktigt nöjd med utfallet, så jag ska nog göra om något liknande, men dubbla längden så att det blir en något längre sjal nästa gång. 


IN ENGLISH 

Merino felted on cotton gauze

Now I have had a chance to play with some merino wool, on my own. I started with a piece of cotton gauze, and laid out two thin layers of wool, in different fiber directions. The first layer was just merino, while the second was a nice blend of white merino and unbleached soya fibres. After felting, it had shrunk from 150 cm x 50 cm to 80 cm x 25 cm, i.e. close to half the original length and width. Both the fabric and the soya fibres are throughly scrunched and wrinkled, and the piece feels very light and soft. With a large button, I think it could be turned into a useful neck-warmer. Discrete, but pretty with those shiny soya squiggles.

On another piece of gauze, I laid out flowers and stripes, and let the stripes continue past the end of the fabric. I also added some white bamboo fibres to the flower petals, which certainly made a difference. I am really pleased with the result, although next time I’ll start with twice the length of gauze to make a longer scarf.

Detta inlägg publicerades i Tova, Tyg, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Merino tovad på gasväv

 1. christa Larsson skriver:

  Hej,har en liten undran,var kan man köpa gasväv,ser ut som gipsband,? Du har en underbar sida,med många roliga ide´´er,tacksam för tips….

  • zararooke skriver:

   Tack Christa! 🙂
   Du ställer en bra fråga också. Det är inte helt lätt att hitta riktigt glesvävda tyger i ren bomull längre, då mycket är gjort av polyester. Förr fanns det på apoteket (gasbindor), men även det verkar ha bytts ut mot elastiska syntetmaterial.
   cchobby.se har färgad gasväv (listat som bomullsgaze). Jag har köpt deras vinröda och den är riktigt fin i färgen och användbar till nunotovning.
   dharmatrading.com har ett bra utbud, men då får man betala fraktkostnader från USA.
   Det jag använde i det här inlägget har jag köpt direkt från Kina genom aliexpress.com. Så nu har jag en rulle på 27 meter (1 m bredd) att leka med. Det räcker till många sjalar. 😉

 2. Christina skriver:

  Så fint med detta testande, och tack för att du delar med mig. Samlar mig för nunotovning, letar desperat efter en sommarkurs eller workshop, men det verkar svårt. Det här med krympning är det läskigaste, men tack vare dina försök vet jag lite mer.

  • zararooke skriver:

   Tack! 🙂
   Våga prova själv om du inte hittar någon kurs. Man behöver inte börja med dyra sidentyger när man ska nunotova. Bara tyget är tillräckligt glest vävt så brukar det gå bra, och det fungerar även med tyger av syntetmaterial. På secondhandaffärer finns det ofta t.ex. skira gardiner för en billig peng som kan fungera utmärkt. Sedan är det bara att prova sig fram – och man lär sig massor av sina misstag också. 😉

   • Christina skriver:

    Jag har nunotovat på kurs, men blev inte så nöjd. Och material har jag så det räcker i månader…… 🙂

   • zararooke skriver:

    Ja men då så – då är det ju bara att sätta igång och prova igen. 😉 Träning och tålamod är nog nyckeln till framgång. Jag har själv aldrig gått någon kurs i tovning, utan bara provat mig fram och lärt mig av det. Och varje gång jag tovar, lär jag mig lite mer.

 3. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  They are both beautiful! It looks like you’re getting used to the merino. Using merino with gauze is fun. You can create some interesting textures. I also see a colorful Zara emerging!

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! 🙂 I am still not as brave as my kids, but it is fun to play with colour for a change. And I bought 27 meters of the gauze, so lots of that to play with too (and perhaps do some dyeing if I tire of all the white). 😉

   • Marilyn aka Pandagirl skriver:

    Oh rainbow dyeing is really fun with cheesecloth letting the dyes mix together making new colors. Or just dye the colors you want. I have an inventory of colors I had so much fun. I have to pull them out and use them! Have fun with all the cheesecloth. Frances made a Nuno cheesecloth shawl. So many things you can use it for. Have fun!

 4. zedster66 skriver:

  They are both really lovely, Zara! I like the effect of the soy and also the bamboo on the petals, very effective 🙂

  • zararooke skriver:

   Thanks Zed! 🙂 And thanks for introducing me to embellishment fibres – and merino, and World of Wool too, for that matter! All this is really just preparation, to pluck up the courage to do something with those beautiful merino batts you sent me.

   • zedster66 skriver:

    Oh, they’re not precious, just use them, I can always make you some more! 🙂

   • zararooke skriver:

    Ha, ha. That sounds like what I keep telling you about the Gotland locks. 😉 But I promise not to hoard the batts forever… I may end up making myself a very colorful scarf. Or a selection of wrist warmers in different colours. Or details on a vest, or a hat… There are just so many possibilities and it’s difficult to chose even one to start with.

 5. christa Larsson skriver:

  Tack så mycket för svaret,får ut på jakt i någon tygaffär,kanske det finns där,men tyvärr så har det blivit mindre med det oxå,men man får inte ge sig,tack för en underbar sida,alltid lika roligt att läsa den,ha det gott..

  • zararooke skriver:

   Tack! Så roligt att höra att du uppskattar det jag skriver. 🙂
   Glöm inte bort att kolla loppis och second hand affärer också! Kolla då särskilt bland gardinerna. Där kan man göra riktiga fynd som lämpar sig till nunotovning. Det måste inte vara ren bomull eller annat naturmaterial, det fungerar även med syntetmaterial bara det är tillräckligt glest vävt. Jag brukar föredra naturmaterial, men återbruk (även av syntet material) känns också bra. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s