Lite tovat till påsk


Vi har inte hunnit med så mycket påskpyssel i år. Barnens påsklov är ju nästa vecka, efter påsk. Men två gula tovade kycklingar och en äggvärmare har vi ändå hunnit med. Kycklingarna gjorde vi genom att först nåltova och sedan våttova gul ull på frigolitägg.

Sedan fick barnen göra näbbar (på en halv tandpetare) av lera som härdas i ugnen och sätta ihop sina kycklingar med köpta ben och möbelspikar till ögon. En bit av en röd fjäder på huvudet gav kycklingar karaktär.  

Sexåringen ville även göra en äggvärmare i formen av en hare. Och den skulle vara rosa. Så vi svepte lite ull runt ett plastägg, och våttovade det i en nylonstrumpa för att hålla det på plats. Öronen gjorde jag genom att först nåltova en form som jag krympte genom våttovning.

Vi klippte upp ullen, tog ut plastägget och nåltovade fast öronen och ögon. Den ser lite galen ut, men borde fungera bra för att hålla ett nykokt ägg varmt.

Slutligen, ett litet tips i påsktider. Direkt efter påsk brukar man kunna köpa färg för att färga påskägg till nedsatt pris, och den går även att färga ull med. Jag kan inte svara på hur ljusäktheten i äggfärgen är jämfört med ”riktig” ullfärgningsmedel, men om ni vill testa att färga lite lockar i olika färger så passa på nu, och testa att färga ull i micron.

Med det önskar jag er alla en Glad Påsk!


IN ENGLISH

A little Easter felting

We haven’t done all that much in the way of Easter crafts this year. The kids’ Easter break from school is next week, after Easter. But we have managed to do a little felting. The girls have felted a yellow chicken each, and made the beaks with clay, that is hardened in the oven, on toothpicks. A red feather certainly also added character to the chickens.

My 6-year-old also wanted to make an egg cozy, in the form of an Easter bunny. And she wanted it to be pink. So we felted some wool around a plastic egg, in a pair of nylon stockings, and I felted the ears separately. We then cut the wool, removed the plastic egg, and I needle-felted on the ears and eyes. It does look like a slightly crazy bunny, but it should keep a newly boiled egg warm. 😉

Finally, a little tip. The dyes used to dye eggs can also be used to dye wool, and they are often sold at very reduced prices after Easter. I have had some good results dyeing locks with these and other food colour dyes in the microwave.

With that, I wish you all a Happy Easter!

Annons
Detta inlägg publicerades i Påsk, Tova, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Lite tovat till påsk

 1. Teri Berry skriver:

  Wow, they are all amazing but I just LOVE the bunny egg cosy! He is so fun 🙂 Your daughter is a very talented felt-maker

  • zararooke skriver:

   Thanks Teri! 😊 It really is fun felting with children. They are full of ideas and don’t worry about limitations. I had no idea that we needed a pink bunny egg cozy for Easter. 😉

 2. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  So cute! You are creating such great holiday memories! Enjoy!

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! This bunny will probably be around for many Easters to come. Our ”Easter box” is becoming like our ”Christmas box” – full of handmade craft ornaments and a trip down memory lane each year. 😊

 3. nathaliesjogren skriver:

  Åh vad härligt. Visst är det roligt att skapa i ull. Och haren blev ju urgullig

 4. zedster66 skriver:

  The chicks are cute, but I love the egg cosy 🙂 Thanks for the tip about dyes, I’ll keep a look out!

  • zararooke skriver:

   Thanks Zed! I tried to convince my 6-year-old that it would be enough to make a simple cozy, like a hat, for the egg, but she insisted on making a bunny that could hold the entire egg inside. And I must admit, the crazy bunny is more fun. 😉

 5. Mia Törnqvist skriver:

  Halkade in på din sida och hamnade bland påsksakerna. Kycklingarna var jättesöta och haren rolig! Du skriver att ni köpte färdiga ben till kycklingarna. Var köper man det? Jag tycker det är supersvårt och kämpigt att göra ben och fötter till mina tovade fåglar nämligen.

  • zararooke skriver:

   Ja, ibland är det skönt att inte behöva göra allt från grunden själv. Benen till kycklingen köpte jag från CCHobby (cchobby.se). De har några olika varianter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s