Ulltussar till påskriset


Det gick ju inte att undgå att bli inspirerad av alla ulltussar i risknippen under Fårfesten i Kil. Glädjande nog har trenden börjat spridas och flera kommuner väljer nu lokalproducerad färgad ull i påskriset istället för importerade fjädrar. Till det här passar det bra med vaddig ull, sån ull som är bättre till stoppning än våttovning. Så barnen och jag plockade fram en påse ull från en texelkorsning, som jag t.o.m. testat att tvätta i tvättpåsar i tvättmaskinen utan nämnvärd ihoptovning. Vi hjälptes åt att tesa och karda ullen med handkardor. Sedan färgade vi ullen i micron i glasburkar med vatten, färg avsedd för att färga påskägg (finns i de flesta livsmedelsbutiker inför påsk) och en skvätt ättikssprit. En väldigt enkel metod som jag har skrivit om tidigare, med hushållsfärger och äggfärger.

På Fårfesten i Kil tror jag att de hade fäst ullen med limpistoler. Men vi valde att nåltova fast ullen i påskriset och på en krans till ytterdörren. 

Det var så roligt att färga ull, så förra helgen plockade vi fram kardmaskinen och kardade och färgade ännu mer ull. De olika nyanserna fick vi fram genom att testa olika koncentrationer av färg, och genom att blanda färgerna i olika färgbad.

Då jag tänkte kolla om jag hade några kollegor på jobbet som ville testa ull i påskriset, men kanske inte hade tillgång till tovningsnålar, var jag tvungen att prova ut någon annan metod för att fästa ullen. Och precis som med fjädrar så fungerar ju alltid en tunn ståltråd för att fästa saker i påskriset. Ryck loss ett litet knippe ull, snurra fast ståltråd på mitten och dra ihop (forma) ullen till en tofs. Om man nu råkar ha en tovningsnål så kan man ta några tag med den och förstärka formen. Men ullen formar sig rätt bra utan det också. Jag tycker det liknar färgglada tulpaner eller blomknoppar. Och ja, det visade sig att jag hade väldigt många vänner och kollegor som ville ha ull i påskriset. Så jag ska försöka hinna karda och färga lite mer ull i helgen. 🙂 


IN ENGLISH 

Dyeing wool and Easter decorations

In Sweden, a typical Easter decoration is to put twigs in a vase and decorate them with dyed feathers. An alternative, that has lately started spreading here, is to substitute cheap, imported feathers (of somewhat questionable origin when comes to animal welfare), for locally produced, dyed wool. In my opinion, this is an excellent way to make use of spongey, cross-breed wool, that is better for stuffing than wet-felting, and often discarded in Sweden.

So, the girls and I took out a fleece from a Texel cross-breed, that I had even washed in laundry bags in my washing machine without hardyl any felting. We carded the wool and dyed it in the microwave, using dyes meant for dyeing Easter eggs. It’s a really easy method, that I have written about before using food coloring. Some use a glue-gun to attach the wool to the twigs, but we tried needle-felting versus using a thin metal wire. The latter, which can be combined with some needle-felting, made me think of tulips or flower buds.

Dyeing was so much fun, that we ended up carding and dyeing more wool, just in case I had any colleagues at work that may want to try wool instead of feathers for Easter. And I certainly did. So I now have a waiting list and need to dye more wool this weekend. 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Påsk, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Ulltussar till påskriset

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Great project, especially using wool instead of feathers. The flowers are beautiful and so delicate! I love it! I’m amazed you were able to wash the wool in the washing machine. Amazing!

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn. I was surprised too that the wool held up so well to washing. A short cycle, low temperature and detergent for wool garments, but still. Obviously a type of wool that doesn’t felt easily. Perfect for this project though. 🙂

 2. Ulla Allmér skriver:

  Verkligen fint. Är precis i valet och kvalet om jag ska införskaffa nya fjädrar eller…och det lutar absolut mot ull 🙂

 3. Lyn skriver:

  You achieved such beautiful colours! I love the decorated twigs.

 4. Ann-Sofie skriver:

  Jag var på Textilfesten i Skellefteå och det såldes massor med ull för påskriset, det tjusigaste var okardade lockar. Tycker jag 🙂

 5. Maria Nilhammer skriver:

  Hej!
  Vilka jättefina ulltussar du gjort till påskriset!
  Säljer du såna vill jag gärna beställa. Kontakta mig på mail eller pm på FB. Maria Nilhammer

  • zararooke skriver:

   Tack Maria! 🙂 Jag sålde snabbt slut på överskottet av färgad ull till vänner och kollegor – till barnens stora förtjusning då de fick dela på ”inkomsterna” ;-). Till nästa år får jag kanske fundera på en större produktion och försäljning. Men nu var det bara för att det var kul, och för att uppmuntra folk att prova att färga själva.

   (P.S. Jag redigerade din kommentar innan jag godkände den så att din e-post inte syns i kommentaren på bloggen).

 6. Elisabeth skriver:

  Hej!
  Nu i år har min kommun, Göteborg, bestämt sig för att skippa upphandlingsavtalen för påskfjädrar – jättebra! Jag vet att jag redan förra året surfade runt efter ulltussar till mitt ris, men ingenstans man kunde köpa det. Att färja själv på det sätt du beskriver verkar kul, men var köper man den typen av ull du föreslår? Jag håller inte på med den typen av hantverk som du jobbar mycket med, så därför känner jag mig helt förvirrad, letade på Panduro (inget resultat), men vet inte var jag kan hitta den typen av ull. Tacksam för tips!

  • zararooke skriver:

   Hej!
   Kul att intresset för ulltussar i påskriset sprider sig! Till det funkar det bra med vaddig ull, som ofta kallas för ”stoppningsull”. T.ex. Åddebo Ull säljer vit kardad svensk ”stoppningsull” som du kan färga själv. http://www.addeboull.com/v1/sortiment_naturfarg.php

   Det finns även en grupp på FB som heter Ullförmedlingen där fårägare säljer både råull (alltså otvättad ull) men ibland även tvättad och kardad ull. Du kan fråga där om någon nära dig har ull att sälja.

   Jag hoppas du får ett färgglatt och ulligt påskris i år! 🙂

 7. Camilla skriver:

  Hej!
  Kan man köpa ulltussar?

 8. Eva skriver:

  Hej! Verkligen söta ulltussar ni har gjort. Vad jag undrar är om färgerna håller utomhus om det regnar? // Eva

  • zararooke skriver:

   Tack! 😊 Ja, färgerna håller för väta och regn. Ättikspriten används för att färgen ska få bättre fäste. Möjligen kan de blekas något av längre tid i direkt solljus, men det gör även påskfjädrar.

 9. Lena Forsell skriver:

  Hej!
  Tyckte du gjorde så underbart fina ”ulltussfjädrar” med ståltråd till påskris.
  Tänkte höra om det går att få beställa och köpa sådana från dig!?
  Ifall du har många, så köper jag gärna och ger bort till min mamma och några vänner också!
  Jag är hopplöst opasslig, så skulle aldrig kunna få ihop något sådant! Vet att påsken kommer vara över, men varken jag eller de jag känner vill ha fjädrar i riset längre.
  Vänligt Lena

  • zararooke skriver:

   Så roligt att höra att du gillade ulltussarna! 😊 Dessvärre hade jag inte tid att göra fler sådana inför påsk i år, men kanske till nästa år. De är verkligen inte svåra att göra om du får tag på lite färgad ull. 😉

   • Ida skriver:

    Hej! Jag är i full gång med att färga ull inför påsk! Jag har massor av klass 2 ull ifrån alpacka.. Den är liksom inte lika vaddig och fin som 1:klass ullen.. Dock vill jag spara den finaste till att göra garn av..
    Nu har jag redan färgat en del ull, men hjälper det att karda den för att få den att bli som mer tussar som håller ihop?

   • zararooke skriver:

    Hej! Visst är det roligt att färga själv! 🙂 Jag har inte jobbat så mycket med alpacka, men den är ju knepigare att (våt)tova än fårull. Jag har faktiskt aldrig provat att nåltova den, men kan tänka mig att det är lite av en utmaning med så tunna och fina fibrer. Men prova att karda och rulla ihop den lite mellan handflatorna. Man vet ju sällan hur det går förrän man provat. 😉

   • Lena Forsell skriver:

    Ja, absolut!😊
    Jag vill gärna köpa ulltussar från dig, i olika färger!😍
    Säg vad det kostar, så kan jag Swisha dig, eller betala på annat sätt!

    Vänligt Lena

    Lena Forsell
    Hågavägen 32
    732 33 Arboga
    0708-466671

   • zararooke skriver:

    Hej Lena! Jag är inte helt säker på om din kommentar var menad till mig eller Ida som färgar alpacka ull. Jag hinner tyvärr inte färga och ta beställningar på ulltussar. Men jag gjorde en snabb sökning på nätet och påskull finns till försäljning t.ex. här:
    http://www.gravlingsnaturprodukter.se/225177826/category/638117
    Och här:
    https://www.ullcentrum.com/kardflor-ullockar/paskull-till-paskriset/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s