Ett tovat skydd till en känslig handled


Nu har det snart gått 5 veckor sedan jag opererade min handledsfraktur, och 3 veckor sedan jag tog av gipset. Fingrarna fungerar hyfsat, med själva handleden är fortfarande fruktansvärt stel och gör ont. Det tar tid och kräver mycket träning för att återfå rörligheten och jag har börjat inse vilken komplicerad konstruktion en handled är. Jag fick ett handledsstöd på handrehabilitering, men kunde inte använda den pga överkänslighet i huden. Det är troligen en nerv som skickar ut för mycket impulser, vilket gör att även lätt beröring är riktigt obehagligt. Ett fast tryck känns bättre, och varmt vatten lindrar. Plötsligt kändes det självklart att det jag behövde var ett skyddande och värmande handledsskydd, tovat av riktigt mjuk ull…

Så jag plockade fram den riktigt finfibriga (17,9 mic) ullen från Bowmont får (Saxon merino x Shetland) från Wooltops, la ut två riktigt tunna lager och tovade ihop en rektangel. Jag klippte ett hål för tummen och gjorde den sista formgivningen direkt på handleden.

Det här kan vara det mest användbara jag någonsin tovat! Ett otroligt mjukt och smidigt fodral, med perfekt passform runt handen och handleden, som ger både värme och skyddar mot skav och tryck från handledsstödet. Med ullen närmast huden kan jag stå ut med handledsstödet några timmar. Tänk vad ull är fantastiskt! 🙂 


IN ENGLISH 

Felted protection for a sensitive wrist

It’s been almost five weeks since I operated my wrist fracture, and 3 weeks since I took off the cast. My fingers work pretty well, but my wrist is still very stiff and painful. It takes time and requires a lot of exercise to regain mobility, and I have begun to realize what a complicated design a wrist is. I got a wrist support from the hand therapist, but could not use it due to hypersensitivity in my skin. This is probably due to a nerve sending to many impulses, which leads to even the lightest touch feeling really uncomfortable. Hard and stable pressure feels better, and warm water relieves the discomfort. Suddenly, it seemed obvious that what I needed was a protective and warming wrist cover, felted with really soft wool …

So, I got out the really fine fiber (17.9 micron) tops from Bowmont sheep (Saxon merino x Shetland) from Wooltops, laid out two very thin layers, and felted a rectangle. I cut a hole for my thumb and felted the final shape directly on my wrist.

This may be the most useful thing I’ve ever felted! An incredibly soft and delicate cover, with a perfect fit around my hand and wrist, providing both warmth and protection  against rubbing and pressure from the wrist support. With wool closest to the skin, I can put up with the wrist support for a few hours. Isn’t wool fantastic! 🙂

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Ett tovat skydd till en känslig handled

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  I’m glad to hear you’re healing nicely although slow. It always feels that way. Your idea is brilliant! Yes, wool is wonderful.

 2. Claudia skriver:

  Jag är övertygad om att man använder plast till den största delen inom den Svenska sjukvården pga främst ekonomiska skäl. I andra länder i Europa, t.ex. Tyskland, är man mycket bättre på att uppskatta och använda sig av ullen inom sjukvården genom bl.a. ullmadrasser eller ”ull-liggunderlag” mot liggsår m.m. Det borde finnas en jättemarknad för ullen i Sverige inom denna bransch och dina upptäckter Tuulikki, kunde tjäna som goda exempel tycker jag.

  • zararooke skriver:

   Tack Claudia! 🙂 Intressant att höra om den mer utbredda användningen av ull i Tyskland. Fler borde definitivt få möjlighet att upptäcka ullens underbara egenskaper!

 3. Lyn skriver:

  Mother is the necessity of invention. What a clever idea! Well done.

 4. Lyn skriver:

  Typo alert! Necessity is the mother of invention.

  • zararooke skriver:

   Ha, ha. Another interpretation of your typo could be that mothers (women) are really good at inventions (thinking out clever ways to solve problems). 😉

 5. itfryskeskiepke skriver:

  The wrist and ankle are the most complicated designs ! But it will come allright with your wrist, there is still a lot of felting to do 😉
  Maybe there is a market for your new wristwarmers?

 6. zedster66 skriver:

  Oh, that looks so nice! A while ago I smashed my wrist bone (being clumsy!) and had a neoprene support, I wish I’d thought of this! For such a long time I had a sensation of being tickled by a hair, because of the accident. I hope yours recovers well with no lasting problems.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s