Björkar och burkar


I måndags var både jag och min äldsta dotter (8 år) hemma och sjukanmälda. En lämplig dag för lite pyssel! Vi beslöt oss för att prova att klä diverse burkar med papier maché. I fönstret stod ett blomster-arrangemang vi fått av min mor med vårblommor. Krukan bestod av björknäver uppiffad med vit färg och det slog mig att papier maché måste vara perfekt för att göra något som liknar björknäver. 😀

Vi letade fram diverse material ur behållaren för återvinning: tidningar, lite tjockare papper (rullad kartong från mitten av presentpappersrullar), glasburkar, konservburkar och plastburkar. Från skafferiet plockade vi fram idealmjöl och salt. I övrigt plockade vi fram trälim, ett block ritpaper av riktigt dålig kvalitet och en stor vaxduk att hålla till på. För kladdigt blir det.

Tidningarna strimlades och blöttes i kokande vatten, kramades ur och blandades med idealmjöl, en liten nypa salt (jag har läst någonstans att det ska öka hållbarheten, men att för mycket ska fördröja torktiden?) och trälim utspätt i vatten. Allt mosades ihop till en grå gröt. Proportionerna är oklara med det finns massor av recept på nätet. Om ”gröten” känns för vattning kan man strö över mer mjöl. Den ska kännas ungefär som mycket klistrig havregrynsgröt. Vi gjorde även en tjock lösning (”tapetklister”) av idealmjöl, lim och vatten. Sen var det bara att sätta igång!   

Burkarna täcktes först med ett lager av pappersremsor. Man doppar dem i limlösningen, drar av överflödet och kletar fast. Några extra remsor här och var för strukturens skull. På några av burkarna kletade vi även dit pappersmassa i klumpar. Överdriv gärna! Det sjunker ihop när det torkar. Dotterns kletande gav bättre resultat än mitt mer försiktiga. Sen ska det torka. Det tar tid. Vi ställde våra i ugnen på låg värme (50 grader och ugnsluckan på glänt).

Nästa steg var att måla allt vitt. Jag hittade en burk sidenmatt lackfärg (för målning av dörrar, lister m.m.) i förrådet. Det fungerade bra.  

Sen gav vi oss på de svarta detaljerna. Vi duttade dit svart hobbyfärg med pensel på några fläckar, och drog sedan ut det åt sidorna med en spretig torr pensel. Då får man lite slumpmässiga streck i olika dimensioner.

Här tänkte vi först ge oss. Men efter att ha gått ut och tittat på riktiga björkstammar insåg jag att lite mer färgvariation inte skulle skada.

Så vi la till lite beige och grå nyanser, med svamp och med pensel. Det roliga med det här är att det kan inte bli fel. Björkstammar kan se ut lite hur som helst. Så det är bara att dutta och pensla slumpmässigt tills man är nöjd. 

Ja, så här blev slutresultatet. Återstår att se vad vi ska ha dem till. Det går ju alltid att stoppa pennor och målarpenslar i dem. Men senare i vår tror jag de kommer får stå i fönstret med blommor – glasburkarna går att använda som vaser och konservburkarna kan man plantera vårlökar i. 😀

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, Papier mache och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Björkar och burkar

  1. Pingback: En konservburksutmaning | Min kreativa sida

  2. Pingback: Tulpaner i björkkruka | Min kreativa sida

  3. Pingback: Tulpaner i björkkruka | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s