Förkläden av gamla jeans


Ursprunget till det här projektet var att vi har höns. Höns lägger ägg. Och om man har en tupp och låter hönsen ruva äggen så blir det kycklingar. Barn tycker om kycklingar och vill gärna sitta med dem i knäet. Men kycklingar är inte direkt pottränande. Slutsaten blev att barnen behövde förkläden när de umgicks med kycklingarna. Lyckligtvis hade sambon just haft garderobsrensning och sorterat ut ett antal par jeans.

Ett byxben räcker gott och väl till ett barnförkläde. Jag klippte upp dem längs sömmen på utsidan av benet eftersom jag tycker att insidans söm är finare och kunde få pryda mitten på förklädet. Sen var det bara att klippa ut en lämplig form, fålla runt om och sy dit band. Jag sydde också på stora fickor (av tyg från gamla t-shirts) som lämpade sig att ha en liten kyckling i. Åtminstone första tiden – de växer snabbt!

Efter att ha slaktat båda benen på ett par jeans hade jag kvar överdelen. Då kom jag på att jag nog också behövde ett förkläde. Bakfickorna på jeansen är perfekta att stoppa allehanda saker i. Sen byggde jag på med ytterligare en bakficka och benlängder från ett annat par jeans.

Sen hittade jag lite bilder på nätet på jeansförkläden och insåg det geniala i att behålla byxlinningen i midjan, åtminstone om man har ett par lite större byxor, när man klipper ut ett förkläde. Man kan också behålla en del av benlängden. Det krävs lite justering eftersom jeansbakdelar är sydda just för bakdelar. Men det är rätt enkelt att sprätta en bit längs sömmen i grenen, lägga delarna omlott så det blir platt och sen sy ihop dem. Inte så lätt att förklara i skrift, men jag tror bilden visar vad jag menar.

Nåväl, det blev ett förkläde till mormor också, dekorerad med ett virkat spetsband.

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, Textil och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förkläden av gamla jeans

  1. Pingback: Gamla kläder och nya käpphästar | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s