Tomteskägg, änglahår och dekorationslockar


Långa vita lockar med olika karaktär. Längst till vänster Leicester, en glansig ull av gobelängtyp. I mitten Klövsjö, en ull av ryatyp med långa glansiga täckhår och mjukare bottenull. Längst till höger Norsk Sortfjes (Black face), en riktigt lång ull med grova täckhår, en del märghår och mjukare bottenull.

De glansiga Leicester- och Klövsjölockarna passar utmärkt som som änglahår. 

Leicesterlockarna gör sig också väldigt bra intovade längs kanten på t.ex ett par handledsvärmare. Handledsvärmarna är i övrigt tovade av en blandning av Jämtlandsull och Finull, samt lite glesvävt bomullstyg, bambu- och oblekta sojafibrer.

Den långa, grova Sortfjesullen var ju tvunget att bli tomteskägg. Den är ju som gjord för det. Jag skulle kanske ha gjort större tomtar i år för att matcha skägget och funderade ett tag på om jag skulle fläta skäggen. 

Men de blev rätt charmiga med skägget släpande i backen. 🙂


IN ENGLISH 

Gnome beards, angel hair and locks as decoration

Long, white locks with different characteristics. The first photo shows, from left to right, locks from Leicester sheep, Klövsjö sheep and Norwegian Black face sheep. The shiny Leicester and Klövsjö locks are perfect as angel hair. The Leicester locks also work well felted in along the edge of, for example, wrist warmers. While the coarse and very long Black face may be the ultimate Santa/gnome beard. Perhaps I should have made larger gnomes this year, to match the beards. But I kind of like the long-beard-dragging-on-the-ground-look too. 🙂

Detta inlägg publicerades i Jul, Luffarslöjd, Tova, Ull och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Tomteskägg, änglahår och dekorationslockar

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  You’re definitely in the holiday spirit. I love them all. I do like the extra long beards as well. It gives them character.

 2. Anna Fahlgren skriver:

  Vilka söta nissar 🙂

 3. itfryskeskiepke skriver:

  I love gnooms too, have you mentioned on my fb site : it Fryske skiepke .
  I love your work and explanation .

 4. zedster66 skriver:

  They’re all great! I love the bamboo and soy on the armwarmers too 🙂

 5. Deneen Koteles skriver:

  How do you make the curls in the hats please

 6. Norskt Sortfjes ull som du visar på bild är jag intresserad av för att göra ett fint Tomteskägg av.
  Min fråga är var man köper det i Sverige eller Norge.
  För övrigt blir man väldigt inspirerad av din fina web sida.
  Känner att det är dags att börja tova igen.

  • zararooke skriver:

   Tack! ☺️ Kul att höra att du blir inspirerad! Prova att lägga upp en köpesannons på Ullförmedlingen (se länk nedan). Det kan finnas norska kontakter där. Annars kanske du kan få tag på lång och glansig ull från rya eller klövsjöfår. Det sistnämnda har jag gjort tomteskägg av.

   https://ullformedlingen.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s