Tovade julgranskulor


20131205-221227.jpg Nu när julen närmar sig passar det ju ypperligt att omvandla några tovade ullbollar till julgranskulor. Med lite dekor blir de riktigt fina – och dessutom går de inte sönder om man tappar dem i golvet. I ett hem med barn, hund och kattor har jag insett fördelen med okrossbart julgranspynt…

I ett tidigare inlägg tipsade jag om att man kan tova ullbollar i tvättmaskin. Man kan givetvis tova dessa för hand också. Eller så kan man tova ull på styrolitkulor. Det är ett enkelt sätt att göra lite större bollar utan att det går åt så mycket ull. Jag brukar då nåltova fast ett lager ull på styrolitkulan innan jag våttovar den med varmt vatten och såpa/tvål.

Ett enkelt sätt att pynta dem är med ullgarn i en kontrasterande färg. Man kan antingen nåltova fast garnet (se ”spiralerna” nedan) eller använda en stoppnål och brodera med garnet. Två kryss är inte svårt att sy och blir en fin snöflinga/stjärna.

20131205-223402.jpg

En annan enkel metod är att nåltova fast olika former utklippta från tovad filt, t.ex. röda hjärtan. Då kan man också brodera på filten innan man tovar fast den på kulan. Eller så drar man ett snöre genom tre vita kulor i olika storlekar och gör en snögubbe. Ögon och knappar är kartnålar, munnen är av svart ullgarn (nåltovad) och morotsnäsan har jag gjort av modellera (FIMO) på en tandpetare som sedan bara var att trycka dit. Slutligen en halsduk av röd filt som jag nåltovade fast. Man kan även trycka dit armar av ståltråd eller små kvistar och kanske en liten tovad hatt. Eller så håller man det enkelt – vilket kan vara en fördel när barnen också vill göra ”ullgubbar”.

20131205-224235.jpg


Är du sugen på att tova julgranskulor eller en snögubbe?
Jag säljer just nu kompletta materialsatser med allt du behöver, inklusive utförlig beskrivning, via min webbshop CRAFTS BY ZARA. Välkommen!

Annons
Detta inlägg publicerades i Jul, Tova, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s