Ram och förvaring för barnteckningar


Visst är det härligt att få teckningar av sina barn! Många är så fina att man vill sätta upp dem. Hos oss hamnar de då på sidan av skafferiet, fastsatta med tejp. Det är ingen vidare bra lösning. Hörnen rullar ihop sig och man drar sig för att byta ut dem mot nya eftersom man vet att man kommer få kämpa för att få bort de klistriga tejpresterna. Nu har jag hittat en lösning! Jag hittade två gamla lådor som använts för att arkivera papper. Med två skivor genomskinlig hårdplast (från gamla ramar) och lite linnetyg har de förvandlats till ramar och förvaring för barnteckningar. Nedan följer en beskrivning av hur jag gjorde (siffror hänvisar till bilderna).

Jag skar ut en kvadrat på framsidan, lite mindre än en A4 i storlek (1). Sedan klippte jag till en bit tyg, måttad på ett ungefär för att täcka lådan men inte hela baksidan som inte kommer synas (2). Jag limmade fast tyget på framsidan (med decoupagelim) och klippte sedan ut en lite mindre kvadrat än öppningen (3) för att kunna vika in och limma fast tyget över kanten (4). Sedan limmade jag fast skivan av hårdplast (5). Efter det vek jag ihop kartongen, med lite tejp som extra förstärkning (6). I hörnen klippte jag bort överfödigt tyg för att få jämnare hörn (7-8). En kortsida lämnades öppningsbar (9).

 Nu kommer vi till inredningen av lådan. Här behövs en bit kartong som stöd till teckningarna (den teckning som ska visas ska ligga mellan denna och plast skivan), och en ihopvikt kartongbit till botten av lådan så att teckningarna hamnar i rätt höjd i förhållande till ramen (10-11). Sedan behövs en rombformad skapelse i kartong som trycker teckningen mot plastskivan, men som kan tryckas ihop när lådan börjar bli fylld med teckningar (10-11). Det är ju det här som är det finurliga med det hela – att man kan samla flera teckningar i lådan och enkelt byta ut vilken som visas. För att enkelt kunna öppna och stänga lådan valde jag att tejpa fast ett elastiskt band och sy fast en knapp på locket (12-13).

Slutligen kommer det svåraste… att bestämma utsmyckning! Det var nära att bli virkade spetsar, men istället fick min 3,5-åring stansa ut blommor som vi limmade fast runt ramen (14). Rosa till hennes och blåa till storasysters. Nu återstår bara att sätta upp dem på sidan av skafferiet och fylla dem med barnens teckningar!

Detta inlägg publicerades i Återbruk och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s