Fransiga väskor av gamla jeans


Under helgen satte döttrarna och jag saxen i ett par av sambons gamla trasiga jeans och tillverkade två små fransiga axelväskor. Lillasyster (3,5 år) var med och bestämde hur hennes skulle se ut (tyg, knapp och dekor). Storasyster (8 år) fick klippa själv och kunde med lite hjälp sy raka sömmar på symaskinen (hon tryckte på pedalen och jag styrde tyget). Inspiration till dessa väskor kommer från bloggen Gone To Earth. Där finns en utförlig beskrivning av metoden (på engelska) med många bilder.

Förutom jeanstyg använde jag ett enfärgat bommullstyg som foder och mönstrade bommullstyger som bakgrund till de utklippta formerna (bild 1). Det enfärgade tyget är faktiskt från ett gammalt lakan som jag färgat. Jag visste väl att det skulle komma till användning till något!

Jag nålade fast de mönstrade tygerna på baksidan av jeanstyget (bild 2), ritade former som jag sydde efter med tät raksöm (bild 3) och sedan klippte vi bort jeanstyget inuti formerna, ungefär 1 cm från sömmen (bild 4 & 5). Den ena väskan fick en axelrem av flätade jeansremsor, den andra av en utklippt söm från ena byxbenet (bild 6). Efter lite ytterligare dekor, i form av spetsband och en liten blomma som syddes fast, var det bara att lägga ihop fodret och jeanstyget och sy ihop hela väskan längs kanterna, med sömsmånen på utsidan av väskan (bild 7 & 8). Eftersom jag valt att göra en variant med lock, sydde jag också fast en knapp och gjorde knapphål.

För att underlätta för tyget att fransa sig klipper man sedan små hack i alla tygkanter, även runt de utklippta formerna. Jag klippte in till någon mm från sömmen, med ungefär 1 cm mellanrum mellan klippen (bild 9). För att få till den fluffiga fransigheten fick väskorna åka med i en 40-graders tvätt i tvättmaskin.

Ja, så här blev lillasysters väska…

… och så här blev storasysters väska.

Detta inlägg publicerades i Återbruk, Textil och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s