Västar av gamla lammullströjor med lockar av fårull


Jag hade ett antal lammullströjor i garderoben som jag inte använt på flera år. När de inte längre passar i storlek, modell eller färg eller börjar se lite väl slitna ut, då är det dags att rensa ut lite. Inte för att jag kan göra mig av med dem, utan för att göra något annat med dem. Om man vill klippa i och sy något av dem kan man med fördel prova att tova/krympa dem först. Då struntar man i anvisningarna om hand/ylletvätt och kör dem i tvättmaskin på 40 grader med vanligt tvättmedel. Det fungerar givetvis bäst med tröjor av ren ull. Jag har någon gång provat att köra lammullströjor på 60 grader också, men då försvann färgen (en ljusgrön tröja fick en väldigt tråkig smutsgrå nyans). Att torktumla tröjan kan också få den att krympa ytterligare.

Till det här projektet använde jag två av mina gamla lammullströjor som efter tvätt krympte ner till storlekar som passade mina döttrar (4 och 9 år). Jag gjorde om dem till västar genom att klippa av ärmarna, klippa upp framstycket på mitten och klippa till en v-ringning. 20140226-165444.jpg

Eftersom tröjorna var tovade fransade inte de klippta kanterna. För säkerhets skull skulle man ändå kunna fålla och sy kanterna, men jag bestämde mig för att prova att tova fast ull längs kanterna istället. Jag vek helt enkelt kardad lammull över kanten och tovade fast den med en tovningsnål. Den ena tröjan var svart och fick en kant av grå ull (se bilder nedan). Den andra var mörkbrun och fick en mer diskret kant av svart ull med bruna inslag. 20140226-165503.jpg

Sedan våttovade jag med varmt vatten och såpa. Rullade, kavlade, gnuggade, doppade i hett vatten, knådade och slängde i badkaret. 20140226-165522.jpg

Nu kommer vi till det roligaste – dekoren. Barnen och jag har ju färgat ullockar (förra inlägget) och givetvis ville jag använda dem till något. Barnen fick välja sina favoritfärger och sedan nåltovade jag fast dessa färgglada lockar som en krage på västarna. Jag kardade också några lockar och nåltovade hjärnan med hjälp av en pepparkaksform. Dessa nåltovade jag också fast på västarna. 20140226-170823.jpg

Både barnen och jag är riktigt nöjda med resultatet. Varma västar med mjuka, färgglada lockar. Kan man bli annat än glad av en så’n? Och det vita fåret på bild nedan är lilla Brittis. Det är hennes vackra lockar som är på västarna. Men jag tror inte att hon känner igen dem nu när de är blåa och rosa. 20140226-171529.jpg


IN ENGLISH

Vests made from old wool sweaters with sheep locks

I recently realized that I had a number of pure wool sweaters in my wardrobe that I no longer used and decided to make something else from them. I started by shrinking/fulling them in the washing mashine (40 degrees and regular washing powder) and two of them happened to shrink to the right size for my daugthers (4 and 9 years old). I transformed them into vests by simply cutting of the sleaves, cutting up the center of the front and cutting a V-neck.

As the sweaters were fulled, the cut ends did not fray. But to be on the safe, and for effect, I felted wool along all the cut edges. First with a felting-needle and then by wet-felting.

Finally, the most fun part – decorating the vests. We recently dyed locks of wool with food colouring (previous post) and wanted to use them for something. So my daugthers chose their favorite colours and I needle-felted the locks as collars on the vests. I also needle-felted hearts using a cookie-cutter and needle-felted these to the vests.

Both my daugthers and I are really pleased with the resultat. Warm and soft vests with beautiful, brightly coloured locks. Vests that make you happy. The locks are from the white sheep on the photo, but I don’t think she recognizes them now when they are pink and blue.

Detta inlägg publicerades i Återbruk, Tova, Ull och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s