Färgglada handledsvärmare


En god vän fyllde nyligen jämnt och jag fick för mig att jag skulle tova något åt henne. Nu när vädret pendlar friskt mellan ymnigt snöfall och takdropp (aprilväder i mars) kan ju något färgglatt och värmande vara lämpligt. Det blev ett par handledsvärmare i lila nyanser och det blev ett familjeprojekt.

Som bas använde jag ändarna på ärmarna på en lammullströja och en lila virkad duk. Eftersom ärmarna på tröjan var breda valde jag att klippa upp dem till två rektanglar. Runt de tre klippta kanterna nåltovade jag fast kardad ull och sedan nåltovade jag fast halvor av duken. Till mönstret använde jag färgade lockar och lovikkagarn. Det som tog längst tid var nog just att bestämma hur mönstret skulle se ut. Lyckligtvis har jag en 8-åring som hjälper mig med det.

20140309-225750.jpg

Våttovningen förenklas när ullen redan har nåltovas. Den första varsamma blötläggningen kan då ersättas av att man doppar alstret i varmt vatten med såpa, försiktigt kramar ur och sedan börjar bearbetningen. Den senare, mer hårdhänta, valkningen är något min 4-åring gärna är med på.

20140309-230746.jpg

Mot slutet av valkningen klippte jag två knappsnålshål i varje handledsvärmare. Med varmt vatten och lite tvål på ett finger är det ganska lätt att jämna till kanterna och göra hålet lite större. När handledsvärmarna torkat (över natten) sydde jag på knappar och några små lila glaspärlor. De små glaspärlorna krävde en liten synål, med ett väldigt litet öga. Det är ju något frustrerande när man måste be sambon om hjälp att trä nålen… Men då fick ju även han bidra till projektet.

20140309-231845.jpg

Ja, så här blev de. Ett par färgglada handledsvärmare som hela familjen har bidragit till.

20140309-233616.jpg


IN ENGLISH

Colorful wrist warmers

A pair of wrist warmers (cuffs) made from parts of a pure wool sweater (fulled in the washing machine), a doily and some wool. First needle-felted and then wet-felted. Some yarn, a few colored locks and glas beads added as decoration.

Annons
Detta inlägg publicerades i Spetsar, Tova, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s