En tovad fäll från baggen Edwin


I mitten av april var det dags för fårklippning. Tillsammans med grannen (som också har får) anlitade vi en professionell fårklippare som använder klippstol och klippmaskin. Mycket snabbt och smidigt, särskilt jämfört med när jag själv klippte fåren i höstas med en kökssax. Det var mysigt men tog tid…

Fodret och omgivningen påverkar kvalitén på ullen. Ullen som klipps på våren (när fåren har tillbringat vintern i fårhuset bland halm och hö) är av sämre kvalité jämfört med den man klipper på hösten (när fåren har gått på grönbete hela sommaren). Men jag kunde inte låta bli att spara ull även från denna klippning, åtminstone partier som inte var så smutsiga, toviga eller fulla med hö och halm. Jag tog även rätt på en del ull från grannens får, bland annat från hennes vackra mörkgråa Åsenbagge Edwin (på bild nedan). När man klipper ullen med en klippmaskin hänger den ihop i stora sjok och det går att tova ihop den klippta sidan så att man får en fäll (med tovad botten istället för skinn). Det gick ju bara inte att motstå frestelsen att prova detta med Edwins ull. Så förra helgen, när det var varmt och soligt och gick att hålla till utomhus, skred jag till verket. Jag plockade ihop några sjok av ullen och la dem med lockarna nedåt och den klippta sidan uppåt. Sedan la jag på två tunna lager kardad ull (i olika fiberriktningar).

20140501-154536.jpg

För att hålla ullen på plats när jag blötte ner den la jag på ett nät av syntetmaterial. Jag hällde på varmt vatten, strök över det blöta partiet med en vanlig handtvål och gnuggade ullen försiktigt med gummihandskar på händerna. Bit för bit arbetade jag först runt hela kanten innan jag fortsatte in mot mitten. Sedan tog jag av nätet och fortsatte gnugga och knåda, med mer varmt vatten och tvål. När allt verkade hänga ihop vände jag hela stycket och arbetade lite från den lockiga sidan. Jag provade också att använda en gammal brödnagg (som jag hittat på loppis) för att bearbeta botten på ullen. Jag vet inte hur effektfullt det var, men det är ju ett roligt redskap. Tricket är att tova tills fällen håller ihop ordentligt, men att avbryta innan hela längden på lockarna tovats fast.

20140501-162018.jpg

När jag kände mig nöjd med tovningen spolade jag ur fällen ordentligt med trädgårdsslangen och sedan fick den ligga i blöt någon timme i vatten med lite ättikssprit. Slutligen kramade jag ur vattnet och hängde den på tork (i några dygn). Ullen var ju helt rå och obehandlad från början, men blev tvättad under tovningsprocessen med varmt vatten och såpa. Man kan ana en doft av får, och den känns fortfarande lite fet, men den luktar snarare tvål än bagge nu när den torkat.

20140501-162635.jpg

Jag tycker den blev riktigt läcker, med vilda lockar i olika gråa nyanser. Stor är den också (ca. 140 cm x 80 cm). Visst ser det inbjudande ut att sätta sig på trädgårdsbänken när det ligger en fäll där? Särskilt en dag som denna när det växlar mellan sol, snö och hagel. Och Edwin går kvar hos grannen och växer ut en ny fäll.

20140501-163233.jpg


IN ENGLISH

A felted fleece from a ram named Edwin

We shear our sheep twice a year. In the autumn before the sheep are moved from the pastures into the barn, to collect the higher quality summer wool, and in the spring, to remove the thick winter wool before the summer. The winter wool is considered to be of lower quality, and often more dirty and full of hay and straw. But I could not resist the temptation of keeping at least some of the wool we sheared in mid-April, including the wool from our neighbours dark grey ram, Edwin. I wanted to try to make a felted fleece with his long, grey wool.

With a wet-felting project this size, and working with raw wool from a ram (that tend to smell more), it is preferable to work outdoors. Luckily, it was really nice weather last weekend. I laid out the wool with the locks facing down and the cut ends up, and covered it with two thin layers of carded wool. I used a neting to keep the wool in place while I wet it down and rubbed on soap, starting along the edge and working in towards the middle. Then I continued rubbing (without the neting) using more hot water, soap and rubber gloves. When the whole piece held together, I turned it over and worked it from the other side too (the side with the locks). The trick is to work it long enough to get it to felt together properly, but to stop before too much length of the locks have been felted in. Finally, a thorough rinse with water, a soak in water with vinegar and a couple of days to dry. It now only vaguely smells of sheep and soap.

I am really pleased with the result. A wild looking fleece in various shades of grey. It measures about 140 cm x 80 cm (55 x 30 inches), so it is quite large too. And in the meantime, Edwin the ram is growing a new fleece.

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till En tovad fäll från baggen Edwin

 1. luvswool skriver:

  What a huge project! But the end results are quite nice. I had never seen a sheep shaved so closely, kind of looks funny. Hope Edwin didn’t mind too much! Thanks for sharing your story, Zara.

  • zararooke skriver:

   Our ram (”Teddy ”) is smaller than Edwin, and looked like a skinny goat after shearing. But he waged his tail through the whole process and seems quite happy to be rid of his warm winter fleece. May make another, slightly smaller, felted fleece from Teddy’s wool.

 2. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Beautiful Job! Edwin should be proud to have contributed. Be sure to share Teddy’s fleece adventure, too!

 3. Pingback: Hur man tovar en fäll av råull | Min kreativa sida

 4. hundklader skriver:

  Fantastisk sida!!!
  Vi har 2 gamla Oxford Down får – hittills blev det en hundkudde efter varje klippning, nu ska jag testa tova som i beskrivningen.
  Tack!!!

  • zararooke skriver:

   Tack! Så roligt att höra. Hur fungerar OD ull att tova? Jag har aldrig provat det. Lycka till med fällarna! Vore roligt att höra hur det går. 🙂

   • hundklader skriver:

    Tack 🙂
    Om de fortfarande lever till vårklippningen (de är nästan 11 och 12 år gamla) kommer jag berätta hur det gick 🙂

   • zararooke skriver:

    Åh. Krama fåren från mig! 😊

   • hundklader skriver:

    Det ska jag :-), tack!!!
    Och på frågan hur det går att tova – jag vet inte, har aldrig testat. Har nog 20 stora kuddar hemma – för våra hundar.
    Hoppas att fåren lever ett tag till – bara om lederna håller – kommer definitivt testa att tova 🙂

   • zararooke skriver:

    Ja, ull från köttrasfår används nog ofta som stoppningsull, och kan vara svårtovad (åtminstone jämfört med våra svenska lantraser). Men jag tycker absolut du ska prova och vill gärna höra hur det går. Det skulle kunna vara värt att skaffa lite kardad ull med god tovningsförmåga att lägga på den klippta sidan av fällen. Det kan öka chanserna att lyckas.

   • hundklader skriver:

    Det var aldrig meningen att vi skulle skaffa får – det bara blev så 🙂 Vi har haft dem som sällskapsfår i drygt 10 år. Jag har nästan ingen kunskap alls om vilka raser ger bra ull – det med stoppningen blev den enklaste lösningen. Deras ull är rätt hård och stel – men jag har aldrig klappat ett lantras får, har inget att jämföra. Det blir spännande 🙂

   • zararooke skriver:

    Ja, så det kan gå, när man blir med får. 🙂
    Jag kan tipsa om att Filtmakeriet.se har bra priser på kardad ull från svenska lantraser som lämpar sig för tovning. Det tror jag skulle bli en bra grund att tova dina fällar med. Ett paket på 3hg borde räcka till att täcka två fällar.

 5. Caroline Eklund skriver:

  Hej! Måste säga att den där fällen är helt underbart vacker! Jag är på jakt efter tovade fårfällar, något precis i stil med denna, jag undrar om det är något du säljer? Du får jättegärna maila mig 🙂 Mvh Caroline

  • zararooke skriver:

   Tack Caroline/Nymla! 🙂 Jag har tyvärr inga till salu just nu. Du ska inte prova att göra en själv då? Jag vet ju att du har talang för hantverk och tillverkar fantastiska saker. 😉 Jag har en något bättre och mer utvecklad beskrivning av hur man kan göra här: https://zararooke.com/2015/08/21/hur-man-tovar-en-fall-av-raull/. Och via FB gruppen Ullförmedlingen tror jag säkert att du kan få tag på en bra fäll att tova.

   • Caroline Eklund skriver:

    Jag har ju faktiskt funderat på att testa själv, kanske blir så! ^^ Och tack så mycket för den fina komplimangen 😀
    Jag ska kolla in den FB gruppen, tusen tack för tipset!

   • Caroline Eklund skriver:

    Hej igen, nu har jag äntligen testat att tova en fäll 😀 Synd att det blev vinter, men funkade att hålla till i duschen också hehe. Gjorde en liten video om du vill se: https://youtu.be/BPa7zXkx3Z0 Tack så mycket för din beskrivning!!

   • zararooke skriver:

    Åh, vad roligt att se! Jag anade ju att du skulle klara av det där på egen hand! 😉 Jättebra jobbat, den blev superfin! 🙂

 6. Maya Wardle skriver:

  Thanks for a great rread

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s