Ett lapptäcke av barntröjor


Små barn växer fort. Vid senaste garderobsrensningen fick fyraåringen tårar i ögonen och ville inte skiljas från sina favorittröjor fast hon vuxit ur dem. Inte har hon något yngre syskon som kan ärva dem heller (som hon gjort från storasyster). I ett svagt ögonblick lovade jag att vi skulle spara dem och göra något med dem. Kanske ett lapptäcke. Dottern har gott minne och har påmint mig om detta lapptäcke många gånger nu. Så förra helgen, när det ändå regnade, plockade jag fram tröjorna och satte igång.

Det är inte helt lätt att klippa rätvinkliga bitar från snedvridna trikåtröjor. Inte blev de samma storlek heller. Tröjorna varierade i storlek och form och jag ville ta vara på så mycket som möjligt av tyget och få med hela mönstret på framsidan. Fyrkanter av en bestämd storlek var uteslutet. Istället parade jag ihop tröjor av ungefär samma bredd och klippte efter det.

20140607-224358.jpg

Jag sydde ihop bitarna i längder. Varje längd bestod av fram- och baksida från två tröjor. När jag sydde ihop längderna med varandra anpassade jag dem efter den mittersta sömmen och sedan klippte jag bort överskottstyg för att få raka kanter. För att göra det enkelt valde jag att sy fast det hela på ett stycke fleecetyg. Då behövs inget mellanläge (vadd). Jag sydde ihop framsidan med fleecetyget längs med alla sömmar på framsidan. Sedan rullade jag in kanten på fleecetyget över framsidan och sydde runt hela kanten. Att nåla är enklare utan hjälp av en katt, men det är ju alltid trevligt med sällskap. Och lägger man ett lapptäcke på köksgolvet så inbjuder ju det till sällskap av fyrfota familjemedlemmar.

20140607-231802.jpg

Idag blev lapptäcket äntligen klart. Ja, det regnade idag också och symaskinen har stått framme sedan jag började med detta förra helgen. En helnöjd fyraåring ligger och sover i soffan bredvid mig med sitt nya täcke. Och storasyster tycker att det är dags att rensa ut bland hennes tröjor också. Hmm. Ja, vi får väl se hur mycket det regnar i sommar.

IMG_6585


IN ENGLISH

A patchwork blanket from children’s T-shirts

My youngest daughter got really upset when I wanted to clear out some old T-shirts that she had grown out of. So I promissed to save them and make something of them. After two consecutive weekends with rain showers (preventing me from gardening) I have finally completed a patchwork blankett for her. She is really thrilled about it – and now my older daughter says she also has quite a few T-shirts that she has grown out of… 🙂

Detta inlägg publicerades i Återbruk, Textil och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ett lapptäcke av barntröjor

  1. åsa.li skriver:

    Super fint! vilket härligt minne😉

    • zararooke skriver:

      Tack! Ja, det gör lite ont att plocka undan småbarnskläderna, så det här kändes som en bra lösning. Nu kan vi slita på dem ett tag till. 🙂

  2. Pingback: Gamla kläder och nya käpphästar | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s